Culloden Battlefield Visitor Centre | Gareth Hoskins Architects

• December 27, 2008

culloden battlefield visitor centre Culloden Battlefield Visitor Centre | Gareth Hoskins Architects
culloden battlefield visitor centre 2 Culloden Battlefield Visitor Centre | Gareth Hoskins Architects

Culloden Battlefield Visitor Centre, designed by Gareth Hoskins Architects, is a result of wining competition which was held by the National Trust for Scotland in 2004. This project is to memorize the last land battle within the UK where King George II’s troops defeated Bonnie Prince Charlie and his Jacobite supporters in 1746.

culloden battlefield visitor centre 4 Culloden Battlefield Visitor Centre | Gareth Hoskins Architects

The landscape-hugging building defined by wave-form roof is to represent the position of the Government troop line on the actual battlefield. Meanwhile, a landscaped roof platform offers panoramic views over the battlefield, which is the final resting place for over 1800 soldiers.

The building itself has been designed as a model of environmental sustainability by taking advantage of natural daylighting, its position to reduce wind-chill and use of local material which mostly supplied from local forestry sources.

+ Architect’s statemen, Gareth Hoskins Architects

On 16 April 1746 the last pitched battle fought on British soil took place on this bleak moor near Inverness in the Scottish Highlands. The Jacobite uprising led by the exiled “Bonnie” Prince Charles Edward Stuart was devastatingly defeated by the government troops. This not only marked the beginning of the end of the traditional Highland way of life, it still evokes more emotions than any other historic place in Scotland.

In 2004 GHA won the competition for new visitor facilities and interpretive landscaping of the battlefield site for the National Trust for Scotland. The new £9m visitor centre houses interpretation of the battle, its prehistory and aftermath. It also includes educational and conference facilities, café, restaurant, shop and staff accommodation. The project was completed in Scotland’s Year of Highland Culture 2007, and was officially opened on the anniversary of the battle in 2008.

+ Project credits

Project: Culloden Battlefield Visitor Centre
Architect: Gareth Hoskins Architects
Client: National Trust for Scotland
Location: Culloden Moor, Inverness, Scotland
Images: © Gareth Hoskins Architects

+ Additional information

The firm featuring the exhibition of the work of Gareth Hoskins Architects, one of Scotland’s most notable architecture firms, at The Lighthouse in Glasgow.

Click here for the detail of the exhibition.

+ Scottish architecture

Tags: , , ,

Category: Architecture, Culture