BV House | Biselli + Katchborian architects

• January 21, 2009

bv house 02 BV House | Biselli + Katchborian architects
bv house 07 BV House | Biselli + Katchborian architects

Interplay between 2 neutral materials – concrete and timber is the interesting part for this project, BV House, designed by Biselli + Katchborian architects. Spatial organization is clearly defined in 3 different levels. Due to the site condition, the big ramp has created a quality of floating effect to the house with a welcoming sense.

+ architect’s statement provided by Biselli + Katchborian architects

The architectural conception for the BV House, located in São Paulo, Brazil, follows a structural approach evident in spans and cantilevers, result of the ribbed concrete slabs. The three-floor house has on its first floor the garage and service areas, a second floor for kitchen and social rooms and a third floor with bedrooms and family room.

This is a typical urban house in the city of São Paulo, established on a site with a sharply inclined surface from the street. The main idea expressed in the project is to give an immediate answer to the place, that has its front (biggest measure) turned north towards an extraordinary view of a rare remaining fragment of Mata Atlântica (Rain forest) right in front of the plot.

The side wood facade is an important element, as it indicates the main access. It also gives privacy to the residents and protects the building from excessive insulation, and also creates a pleasant social space in the balcony.

The metallic details appear on the house as carefully created elements, such as the balconies, handrails and window frames. On the third floor v-opening aluminum shades filters the excessive light and bring movement to the main facade.

+ project credits:

Project: BV House
Typology: Residential
Architect: Biselli + Katchborian architects
Location: São Paulo – SP – Brazil
Project: 2006/ 2007
Construction: 2007/ 2008
Designed floor surface area: 520m²
Site area: 860m²

Designers: Mario Biselli, Artur Katchborian
Colaborators: Tais Cristina da Silva, André Biselli Sauaia, Fernanda Castilho, Marcela Ernani
Photographer: © Nelson Kon – nk@nelsonkon.com.br

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, House, Residential