Hillside Retreat in Gerês | Ragazzi Architects

• February 17, 2009

geres house sketch Hillside Retreat in Gerês | Ragazzi Architectsgeres house 2 Hillside Retreat in Gerês | Ragazzi Architects

The weekend retreat was designed at protected natural area – Gerês hillside, without destroying the nature of the ground and all the trees must be preserved. The house opens up at one end and almost half length was cantilevered towards the river side.

geres house 7 Hillside Retreat in Gerês | Ragazzi Architects

The concrete box was internally finished in birch.

+ architect’s statement

As a half-buried house in its relation to the main access it appears diminished; on the other hand, from the river, it appears as a glass frame dissimulated on the vegetation. This weightless intervention is enhanced by the overhanging part that shoots off the riverbank cliff maximizing its transparent appearance from the river reducing land occupancy and preserving all trees.

+ project credits

Architect: Porto-based Ragazzi Architects (Graça Correia and Italian partner Roberto Ragazzi)
Location: Caniçada, Vieira do Minho, Portugal
Site Area: 2000 sqm
Constructed Area: 150 sqm

Tags: , , ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.