La Capital | Dellekamp Arquitectos

• March 21, 2009

dellekamp la capital 2 La Capital | Dellekamp Arquitectos
dellekamp la capital 6 La Capital | Dellekamp Arquitectos

La Capital, by a Mexico based architect – Dellekamp Arquitectos. This project featured the 3 portions on its facade with nice proportional placement. La Capital has infused a modern twist on the cantina while evoking its spirit through the volumetric qualities of the tall, narrow space inside.

The elements within it are organized functionally, with all the utilities and service spaces pushed to one edge to allow the rest of the space to be free. The entire building is compressed into a single volume, allowing the kitchen to spill out onto a back terrace.


dellekamp la capital 7 La Capital | Dellekamp Arquitectos
dellekamp la capital 4 La Capital | Dellekamp Arquitectos

The slope created by the parking ramp is reflected in the restaurant above, where it becomes a series of seats that break up the single space, making these a place of observation and exhibition. The openness of the space makes it a place to see and be seen, and it allows for connectivity.

dellekamp la capital La Capital | Dellekamp Arquitectos

This idea is also reflected on this screen that makes up the middle portion of the facade, which follows a recognizable pattern that has been transformed through the augmentation of its scale and proportion. Above, it seems to support a heavy, solid mass. Below this is a window where the occupants become part of the facade as a moving, ever-changing window display.

+ Project credits

Program: Bar | Entertainment venue
Location: Col. Condesa, Mexico D.F., Mexico
Architectural Project: Dellekamp Arquitectos | Derek Dellekamp and Hector Zeivy
Project Leader: Aisha Ballesteros
Team: Tania Guerrero, Ignacio Mendez, Jachen Schleich
Photography: Iwan Baan

+ Texts and Images provided by Dellekamp Arquitectos


Tags: , , , ,

Category: Architecture, Commercial

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Silvia says:

    It´s too sad that Dellenkamp Arquitects didn´t take into consideration the way this building interacts with the enviroment and the community. They placed the terrace in a way that makes life miserable to more than 40 families that live around it. The noise, music and voices coming out of this building are unbearable because it isn´t constructed to keep the noise inside. If the would think a little bit and placed the terrace differently (or not having a terrace if you are disrupting too many families), everybody would be happy. Too bad that in Mexico there´s too much corruption and governments let people build anything no matter what.