Pedregal Shopping Center | Pascal Arquitectos

• March 15, 2009

9 Pedregal Shopping Center | Pascal Arquitectos
7 Pedregal Shopping Center | Pascal Arquitectos

Third project submitted by Pascal Arquitectos is the Pedregal Shopping Center. This project featured the laminated glass box intersected with a box covered by irregular perforation.

5 Pedregal Shopping Center | Pascal Arquitectos

+ Architect’s statement, provided by Pascal Arquitectos

This project comes to set a new architectural statement in the Pedregal area of Mexico City which has been neglected, because nothing new and important had happened since its beginings when “Cuidad Universitaria” was built. Nowadays the real-estate pressure and the need of services are beginning to promote significant changes.

The way that this building relates with its context, is by breaking up with what is common to the zone, which are big houses in big areas surrounded by very high stone walls which do not let anybody know what is happening outside and vice versa.

This goal is achieved with the main facade that consists of two elements: one of them linen with a zinc plate with large irregular perforations to which a different shades of yellow and translucent laminated glass section is inlay. It allows the view of the interior event from the outisde, and at the same time allowing the view of the exterior event from the inside; in such way the public social spaces mix and the limits within the urban and the private become frontiers.

The project consists of two commercial levels and a roof garden and two underground parking levels.

Mobility impaired individuals access and areas are included: ramps, special parking spaces, elevators, etc.; car reception area at the entrance and the exit to avoid parking in the public way, numerous garden areas, including the roof; car delivery zone inside the first parking basement floor.

This is a sustainable and intelligent development project with an automation and control system that contemplates passive and active energy saving resources: lighting and extraction control, opening and closing façade rolling doors, air conditioning, security and control access, prevention signage, CCTV, all of them scheduled and synchronized.

The main facade consists of two elements: one is covered with a zinc plate with large irregular perforations, the other one is a laminated glass box with different shades of yellow and translucentness.


+ Project credits

Architect: Pascal Arquitectos
Date: 2007
Area: 7,000.00 m2.
Location: Av. de las Fuentes nº 425, Colonia Jardines del Pedregal, Delegación Álvaro Obregón, México City

Tags: , , , , , ,

Category: Architecture, Commercial

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.