House 1 in Penafiel | Claudio Vilarinho

• April 7, 2009

penafiel house House 1 in Penafiel | Claudio Vilarinho
penafiel house 3 House 1 in Penafiel | Claudio Vilarinho

Portugal based architect Claudio Vilarinho has designed a private house, House 1 in Penafiel. The idea of the project is to build a house that sitting on the sloping green terrain and cantilevered towards the valley, the car-porch space is defined by the overhanging white volume where the living and dining space take place.


penafiel house 2 House 1 in Penafiel | Claudio Vilarinho

+ Text below provided by architect, Claudio Vilarinho

Ideas before construction:

The idea: a white volume (28x10m) that rests on a continuous grass carpet.

The second idea: the house has 6 façades.

When in a highest stage we are descending the existing path, we see a volume that comes down and accompanies us; suddenly this volume leans up and projects itself to the valley.

penafiel house plan House 1 in Penafiel | Claudio Vilarinho

Floor Plan courtesy Claudio Vilarinho

The parking is located below the house (standing 10m in the air), the floor is made out of cement slabs that enables the circulation of a car while the grass grows.

penafiel house s e House 1 in Penafiel | Claudio Vilarinho

Section + Elevation courtesy Claudio Vilarinho

The access to the main entrance of the house it’s done through a “negative in the centre of the body” (a patio that contains a small tree).

penafiel house site House 1 in Penafiel | Claudio Vilarinho

Site Plan courtesy Claudio Vilarinho

Besides this opening in the roof, it has other four; we explore ways of air circulation, shades, contemplation; we want to enable different atmospheres.

The program is the conventional one for a house with four bedrooms.

penafiel house 4 House 1 in Penafiel | Claudio Vilarinho

In the elaboration of the project we had the need to orient the openings for the sights towards the horizon, on the other hand those same openings are predominantly oriented to West and South, leaving the East façade completely closed.

The intention of the matter:
1- a skin, a body;
2- the material, white, with a subtle texture:
a. on the walls of the façade,
b. on the exterior ceilings,
c. on the balconies floors,
d. on the patios floors,
e. and on the roof.

penafiel house 6 House 1 in Penafiel | Claudio Vilarinho
penafiel house 5 House 1 in Penafiel | Claudio Vilarinho

We wanted the sealing of the house’s terrain to be permeable (wooden slats 6x6cm). The construction system is made out of Light Steel Frame

+ Project credits

Project: House 1 in Penafiel
Location: Penafiel, Portugal
Date: 2005… (in construction)
Architecture: Claudio Vilarinho (except some details and materials – client responsibility)
Engineering: Apótema – Gabinete de Projectos Eléctricos, Rita & Gás, Lda. + Futureng, Lda. + Objecto, Engenharia e Construção Lda.
Builder: Objecto, Engenharia e Construção Lda. + Others

Tags: , , ,

Category: Architecture, House, Selected

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. As várias fases da construção desta moradia poderão ser observadas aqui:

    http://futureng.wikidot.com/portfolio:moradia-penafiel

    Trata-se do site da Futureng, o gabinete de engenharia que projectou a estrutura em Light Steel Framing.