House Sz | Miyahara Architect Office

• April 11, 2009

sz house 02 550x412 House Sz | Miyahara Architect Office
sz house 16 House Sz | Miyahara Architect Office

Japan practice architect,  Teruo Miyahara / Miyahara Architect Office recently has completed a private house – House Sz, located in Ibaraki , Japan.  Use of internal courtyards to act as buffer zones between the spaces, and also to maximize penetration of the natural daylighting into the interior spaces.

+ Text below provided by architect, Teruo Miyahara / Miyahara Architect Office

House Sz – an open residence inwards and out

House Sz is a residence designed for a couple in their thirties. The goal was to provide a living environment with a rich atmosphere that is open, inwards and out, through the implementation of two different courtyards.

sz house 07a 550x412 House Sz | Miyahara Architect Office


With four walls set at necessary intervals, the residence is divided into three major zones – private, public, and “plus alpha” zones –and each of these zones is segmented into individual spaces and functions using two courtyards and glass walls. The private zone is divided into the main bedroom, bathroom, courtyard, and hobby room, with the courtyard serving as a buffer to maintain privacy.

The public zone is comprised of the main room, courtyard, and garage, and extends across the front road to the foliage of the park. Here, the courtyard serves as an instrument to open the residence towards the surroundings.

sz house 06 House Sz | Miyahara Architect Office

Meanwhile, the plus alpha zone through the centre of the residence, besides being the core circulation route that connects all the spaces, serves as a gallery with 30-metre wall space. The floor is laid with concrete slabs and coated with a glossy protective layer, giving the space a special ambiance. It is as if it’s a mysterious cave that leads on and on, or a passage in Paris that guides people to new discoveries. Thus, we named this the “passage gallery.”

sz house 07 House Sz | Miyahara Architect Office

Furthermore, the roofs of both the private and public zones slope down towards the inner courtyard, designed so that the rooms can enjoy as much sky as possible. In particular, for the view of the trees in the park to the west of the dining room and living room, the garage roof is careful designed so it is as thin and unobtrusive as possible to provide the best scenery.

The maple tree in the courtyard will provide different colours for each season, adding to the residents’ pleasure. So does the residence itself give pleasure? I hope that it is able to provide nearly as much happiness as nature can bring.

+ Project credits

Architect : Teruo Miyahara / Miyahara Architect Office
Project title : House Sz
Location : Ibaraki , Japan
Structural Engineer : Toyohito SHIBAMURA
Constructor : Toshikazu Onuma / Aoi Kensetsu Kougyou
Photographer : Teruo Miyahara
Structure : Wood
Scale : 1 story
Building area : 105.50 m2
Project : 2007 – Jun. 2008
Construction: Jul. 2008 – Jan. 2009

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, House, Interior, Selected

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. oliver says:

    this is absolut brilliant :) – love it very much. Perfect!