Ao-Di Next Gene 20 Villa | Graft Architects

• May 9, 2009

ao di graft perspective 02 550x412 Ao Di Next Gene 20 Villa | Graft Architects

ao di graft m 0 550x412 Ao Di Next Gene 20 Villa | Graft Architects

Ao-Di Next Gene 20 Villa, by German-based Graft Architects. The villa is sited in the “Northeast Coast National Scenic Area”, approximately 50 minutes from Taipei city, Taiwan. Situated in the Snow Mountain range, with a great view of the Pacific Ocean. The villa was designed to be embedded in the landscape with panoramic view under an elevated protective shell, as modern interpretation of Chinese courtyard living.

+ Project description below provided by architect, Graft Architects
ao di graft sketch jpg 550x389 Ao Di Next Gene 20 Villa | Graft Architects

Sketch courtesy Graft Architects

Bei-Lin: Shell under Copious Rain

- Secluded family retreat embedded into the landscape.
- Extroverted entertainment venue with panoramic views.
- Elevated protective shell as modern interpretation of Chinese court yard living.

3 vertically layered experiences are interlocked by a spiraling move of integrated architectural landscape.


ao di graft explosioin view Ao Di Next Gene 20 Villa | Graft Architects

The building entrance joins the spiral move at mid point, delivers the beholder into the panoramic living room, or continuing along a ramp-like stair to the bedrooms above. The stair terminates into a gallery space and balcony with views to the ocean, from here the path continues along a central east-facing terrace accessible from all bedrooms, like in a traditional Chinese court yard setting.

The panoramic living room is divided into 3 zones: the lounge, the elongated entertainment counter, and the dining space. All areas are floor to ceiling glazed and expand into the circumventing terraces and provide pleasant outdoor feeling by sliding doors, meanwhile being shaded by the overhang of the upper floor. A central core provides structural strength and encloses the kitchen and logistic facilities.

ao di graft interior 01 550x293 Ao Di Next Gene 20 Villa | Graft Architects

At the entrance area the spiraling path branches off towards the family zone at lower level. The sauna and spa facilities are located inside the core with easy access to hot spring pool area on the west side. The pool provides a 20m length for lap practice and an elevated hot tub. The family room opens by way of a floor to ceiling glazed front into a sunken yard, protected from neighbor’s views and gusty winds by a berm of local rocks and vegetation.

The materiality emphasizes the distinguished characteristics of the three vertically layered experiences: Metal with iridescent metallic finish slightly reflecting sky and scenery, providing a streamlined shelter from rain and sun; Floor to ceiling glazing at the panoramic mid level, and a rough and rugged base of natural stone –lava or slate– at base level which ties the project into the earth.

ao di graft bird eye 550x336 Ao Di Next Gene 20 Villa | Graft Architects

The landscape generates the overall spiral concept along with the building. Local plants, recycled wood planks, rocks and soil will seamlessly blend the project into the environment, which sets off the building like a kinetic shell landing on upheaval seabed.

+ Project credits

Project: Ao-Di Next Gene 20 Villa
Type: Single family house
Client: Ao-Di Grand Land Architecture International Project
Location: Ao-Di, Taiwan

Design Architect: Graft Architects
Principals: Gregor Hoheisel, Lars Krückeberg, Alejandra Lillo, Wolfram Putz, Thomas Willemeit
Project Manager: Ing-Tse Chen
Project Team: Francesco Cairoli, Ning Duo, Mei Li, Qingxia Qin, Jing Ruan, Eric Spencer, Dayong Sun, Fei Tang, Tina Troester, Lin Wang

Local Architect in Taiwan: Guu Architects:
Principal: Chueh-Chih Guu
Partner: Shih-Kang Chu

Structural Engineer: Hsin-Cheng Engineering Consultants Ltd
General Manager: Kian-Chou Huang

Mechanical Engineer: Han-Chueh Mechanical Engineers: Chi-Jong Chang

+ All images courtesy Graft Architects

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, House

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. wong says:

    it look like a tail leading from car porch to the house

  2. Peter says:

    I like the new way of chinese courtyard house appoarch!