Clara, South Yarra Project | Elenberg Fraser

• May 28, 2009

clara elenberg fraser plusmood 1 550x423 Clara, South Yarra Project | Elenberg Fraser
clara elenberg fraser plusmood lobby 1 550x385 Clara, South Yarra Project | Elenberg Fraser

Clara, South Yarra is specially approved and allowed by architect Elenberg Fraser‘s client R.Corporation to be featured on +MOOD. The project’s vision is to incorporate the landscape from the new park in South Yarra throughout the whole development. Irregular horizontal fins and balconies created an impressive and rhythmic effect to the building facade.

Besides, please also visit our previous post of the Clara Display Suite which has been built on the Clara development site for sales and display purpose.

+ Architect’s Statement below provided by Elenberg Fraser

Clara, South Yarra makes the connection between the landscape and the built form, with an emphasis on environment through the use of systematic compositions. Clara, South Yarra is about ‘place’. It is the development of an ‘environment’ that harmonizes built form with landscape, that respects the scale and diversity of the surround, and pays tribute to the hidden garden.

The residential tower is grounded by a 3 storey patterned monolithic concrete base with an articulated façade consisting of carefully positioned openings, linking the tower to the landscaped environment. The entry is characterized by a 2 storey garden wall extending from inside to outside, physically merging the tower into the parkland, where planters and screens are integrated into the façade fabric to provide an organic veil to the building.


Perforated metal fins provide a vertical extension of the tower with mixed light and dark glazing providing a visual relief, reducing the building to a series of elements, rather than one solid object.

The interior spaces are designed as polished insertions amongst the surrounding green jungle. Joinery elements such as the kitchen and bedrooms are designed as refined objects within the space. The use of glamourous materials are specifically selected to embrace the sophistication of the area.

The foyer is designed as the transition between the outside environment and the polished interior, incorporating green walls and a ‘secret garden’ gateway from the apartments.

+ Project data

Architect: Elenberg Fraser
Project: Clara, South Yarra
Location: South Yarra, Melbourne, Victoria, Australia
Progress: Planning Current, 2009
Apartments: proposed completion 2011
Client: R Corporation

+ All images courtesy Elenberg Fraser | All photos copyright by Pointilism

Tags: , , ,

Category: Architecture, Residential, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.