Headquarters for Marchesini France | LAN Architecture

• May 7, 2009

marchesini lan architecture 7 550x429 Headquarters for Marchesini France | LAN Architecture
marchesini lan architecture 5 550x437 Headquarters for Marchesini France | LAN Architecture

French architects LAN Architecture has designed a headquarter office for Marchesini France in Paris. The new building is composed of two distinct volumes, one of volume contains flexible work spaces while the other encloses a showroom, maintenance space and storage areas. Entrance is defined by intersection of two volumes. The office spaces are raised above ground level to give the floating sense, below the office space is the workshop anchored to the ground, giving the sense of being solid.

+ Project description below provided by architect, LAN Architecture

The primary intention of the programme was to explore the relationship between the building and its surroundings and between the building users and the landscape. One of the main design concerns was the building’s environmental adaptation and appropriation.


marchesini lan architecture 14 550x412 Headquarters for Marchesini France | LAN Architecture

The site slopes down three metres towards the west, offering attractive views over the neighbouring hills. We wanted an office environment opens to the outdoor green spaces, a project which benefits from the natural, lights and colours, and respects the landscape while inserting a new constructed “object” within it. Thus we imagined the building as a sort of line that simultaneously follows the skyline and the ground.

marchesini lan architecture 3 550x418 Headquarters for Marchesini France | LAN Architecture

We separate the space into two distinct volumes: offices in the upper area and the workshop volume anchored to the ground. This separation also corresponded to the different needs of the two areas in terms of lights, spatial capacities, finishing qualities, etc. One of the volumes contains flexible work spaces while the other encloses a showroom, maintenance space and storage areas. The offices occupy the upper area of the site and are raised above ground level to provide an impression of lightness. The workshop volume is located at a lower level and gives the appearance of being solidly anchored to the ground. The intersection of the two volumes serves as the entrance, with a sloped ramp rising up into the building.

Interiors have some kind of formal clarity due to the use of concrete and white walls, transparent doors for the offices and an overall industrial wooden floor and regular artificial lights that accentuate the space. The openings towards the outside are used as elements which participate in the spatial composition of the interior, which are maintained voluntarily intentionally.

marchesini lan architecture 9 550x388 Headquarters for Marchesini France | LAN Architecture

Structure

The building has a simple structure using a mixed steel/concrete technique. The cantilever for example, is suspended by a steel beam, while a central concrete wall balance all the
construction.

From a construction point of view the most interesting architectural details are those allowing the volumes drawing: connection between elevations and the roof, the large areas of glass in the work spaces facades and the concrete treatment (the elevations and roof are completely constructed from black painted concrete. The roof finish allow it be read as the building’s fifth elevation).

Functioning

The flexible areas of the project are the showroom and the open space where the reception, administration and logistic desks are placed, in between the showroom and the office-place, and in the axis of the main entrance of the building. This space connects all offices, workshop, meeting room, canteen, an open terrace and services spaces.

Offices

Working spaces open toward the landscape; their dimensions are not standard for office environments, the high ceilings and natural light heighten pleasure and comfort at work. We designed 3.5 square meters ceiling heights as well as spacious surface areas for each office: 1 place office measures 24 square meters (instead of 13.5 square meters for a classical one); 2 places office measures 30 square meters, and 3 places 34 square meters.

Transitions area

By playing on both geometrical volumes, a triangular space results and connects all the offices. This generous transition area is more than a corridor and becomes a space for informal meetings. Light is mastered by a square window (4×4 m) offering a privileged sight onto the most relevant architectural element in the landscape: the village church. Transition areas are places where peoples could spend some time, informal meeting spaces, agreeable atmospheres with interesting views on the outdoor and on the building itself.

Showroom

The showroom develops itself in length; its height changes to have a low part for maintenance space and a high part for the machines exhibition. Materials used for this area tends to erase the space: everything was painted in white with a concrete ground, to concentrate the whole attention on the exposed machines.

Canteen and services spaces

The canteen, is in the south, and conceived with a domestic dimension. A kitchen defined space, and a door allows people to access the outside garden. This room is connected to the wardrobe and toilets.

Client

Marchesini Group is an international group designing and producing machines for packaging pharmaceutical and para pharmaceutical products. The production facilities are located in Italy, and the role of French headquarters is to sell and displays the machines. Each machine is conceived as a chain (a line) where products are introduced at one end and emerge packed at the other end. These machines can measure 25 m long – dictating the dimensions of the showroom. The machines arrive in France to be shown to potential customers and are removed from the site after the sale.

+ Project credit

Architect: LAN Architecture
Programme: Design and construction of a company headquarters
Client: Marchesini France
Location: rue Royale, Saint Mesmes, France
Net plan area: 1000 m²
Completion: 2008
Photo credits: Jean Marie Monthiers

+ All images courtesy LAN Architecture

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, Office, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.