Horizontal Space | Damilano Studio Architects

• May 31, 2009

horizontal space damilano studio architects plusmood 03 550x412 Horizontal Space | Damilano Studio Architectshorizontal space damilano studio architects plusmood 06 550x733 Horizontal Space | Damilano Studio Architects

A beutiful house named Horizontal Space in Cuneo, Italy, designed by Italy-based firm Damilano Studio Architects. The house impressed by interplay of pure geometries and organized in horizontal order. The living and dining spaces are surrounded by all the bedrooms, with a huge window and terrace provided, while offering an extensive view over the vast private garden.

+ Project description below provided by architect, Damilano Studio Architects

Horizontal Space is a composition of pure volume of constant height, they moved horizontally and emptied or filled according to the function.

A pomegranate highlights the access side. Wide steps leading to the entrance introducing a longitudinal consecutive spaces.

horizontal space damilano studio architects plusmood ground floor plan 550x389 Horizontal Space | Damilano Studio Architects
Floor Plan courtesy Damilano Studio Architects


Born to be divided into two units, the house is characterized by a large central hall, on the main breaks in the structure ca projected towards the outside with a wooden roof.

horizontal space damilano studio architects plusmood 08 550x343 Horizontal Space | Damilano Studio Architects

The living room, passing from one part of the house, opens with large windows to the garden and into the country. The teak floors warm environment and a stone wall covered with white sheets to create a staggered back almost sculptural material.

The cuisine is characterized by a horizontal cut above the work plan, which frames the motagna and the nearby town of farms.

horizontal space damilano studio architects plusmood 10 550x412 Horizontal Space | Damilano Studio Architectshorizontal space damilano studio architects plusmood 09 550x412 Horizontal Space | Damilano Studio Architects

In sleeping master a fifth stone fossil health by dividing the room and generates large shower with a satin flat floor. A translucent sliding island ideally the bathroom. The villa also has two bedrooms with their bathroom, a laundry and a bathroom for the living area.

The front of the rear, much more austere, has a balcony of the service and the opening of the premises in the basement used as a gym, garage and local technicians.

horizontal space damilano studio architects plusmood 02 550x415 Horizontal Space | Damilano Studio Architects
horizontal space damilano studio architects plusmood 04 550x733 Horizontal Space | Damilano Studio Architects
horizontal space damilano studio architects plusmood 07 550x412 Horizontal Space | Damilano Studio Architects

+ Project credits / data

Project name: Horizontal Space
Client: Private owner
Location: Cuneo, Italy
Project team: Damilano Studio Architects
Architect: Arch. Damilano Duilio
Collaborators: Arch. Claudia Allinio + Geom. Ornella Nicolino
Photographer: Andrea Martiradonna
Surface building: 400 msq
Surface area: 2110 msq
Volume tot: 1890 mc
Completion: 2008

+ All drawings and images courtesy Damilano Studio Architects

Tags: , , ,

Category: Architecture, House, Interior

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. hans says:

    i like the design , want tu built by myself