Mush Residence | Studio 0.10 Architects

• May 2, 2009

studio 010 architects mush residence extmainhouse 02 Mush Residence | Studio 0.10 Architects
studio 010 architects mush residence extatstairwindow Mush Residence | Studio 0.10 Architects

Los Angeles based architect Studio 0.10 Architects has designed a house - Mush Residence for a small family in Los Angeles. Vertical spatial organization in relation to circulation is the key feature for Mush Residence.

+ Project description provided by architect, Studio 0.10 Architects

A single-family residence designed for a couple and set in a postwar subdivision, a few blocks away from the ‘hip’ strip of Sawtelle Blvd. in Los Angeles. Considered a last bastion of the “traditional values” of home ownership, the neighborhood’s properties of mostly single level cottage typology have been predominately occupied by their original owners since their creation. However, with the aging of many of the original owners and with still reasonable real estate pricing, a new generation of home seekers is buying in. Armed with favorable zoning regulations, many of the recent buyers have sought new opportunities for an architectural reconsideration of their property. Though still early in the neighborhood’s transformation, there is an emergence of a new aesthetic and potentially new synergy for a design enclave in the patchwork urbanism that is Los Angeles.


studio 010 architects mush residence extfrontstudioentry Mush Residence | Studio 0.10 Architects

The neighborhood is largely composed of 50 feet by 150 feet infill and corner R2 zoned lots with a height limitation of 35 feet capable of legally accommodating three-story duplex developments. The uniqueness of the project site is that a second-generation family owned nursery with a low redevelopment potential borders it on two sides and offers extended outwardly views from within the lot once above the ground floor. The green visual field of unobstructed views of the neighborhood and the bordering urban fabric presented by the nursery also impose a surreal urban and visual presence back onto the lot.

The owners’ lifestyle revolves around the creating, exhibiting and sale of art and photography. As such, the project took on a complex and aggressive set of programs aimed at integrating domestic, entertainment and work activities. In addition, there were two unique requirements: one, the project needed to include an autonomous but fully integrated apartment for the wife’s elderly mother; two, after a decade of loft living devoid of access to exterior living spaces, the owners requested that the project be planned to maximize usable outdoor spaces for entertaining. Specific to the work programs, there was the need for an art studio for the husband, home offices and a dedicated exhibition space as an extension of the wife’s gallery business.

studio 010 architects mush residence programdiagram 02 550x178 Mush Residence | Studio 0.10 Architects

Diagram 1 courtesy Studio 0.10 Architects

These programmatic parameters informed two primary strategies to organize the project. First, due to the restrictive lot dimension, consideration had to be given to break up the massing as a whole into parts to generate more outdoor space(s). This was done by shifting and stacking the program blocks to maximize the buildable height in order to minimize the footprint of the buildings to produce the required outdoor spaces. This strategy yielded the traditional front and back yard in addition to a large courtyard as a focal outdoor space. Second, in order to maximize display surfaces, the exhibition space was stretched as a three-dimensional trajectory of movement throughout the entire volume of the main house. This was accomplished by conceptualizing the exhibition and art viewing activities as a ribbon of display surfaces also doubling as the main circulation of the house.

studio 010 architects mush residence extentryway Mush Residence | Studio 0.10 Architects

The resultant project consists of two independent structures sandwiching a courtyard space. The street front garage/studio unit is two stories with a 4-car garage (doubling as an art production space), an integrated apartment on the ground floor with an art studio on the 2nd floor. The R2 zoning designation was beneficial in allowing the apartment to operate autonomously from the rest of the programs on the property and as such it has its own kitchen, bedroom and bathroom. The main house, situated in the back of the property, is a three-story structure containing the living, dining and kitchen programs on the ground floor, home office and a guest room on the second and the master suite on the third floor.

Once the site planning and massing agenda were established, consideration was given to mapping current and potential future contextual impacts onto the project as cues for formal manipulations and articulations. As such, the key strategy was to manipulate the circulation / exhibition ribbon element and use it strategically to articulate the massing of the project. The result is the wrapping of the circulation / exhibition ribbon on the periphery of the main house volume and using it as a privacy buffering “armature.” The final design accentuates the movement of the users transitioning between programs while also projecting the exhibition activities and artwork onto the exterior.

studio 010 architects mush residence extfrontentryway 550x453 Mush Residence | Studio 0.10 Architects

The two structures are clothed in a custom-patterned zinc rain screen to personify the monolithic quality of the volumes while the imprints of the circulation/exhibition ribbon are identified through the use of structural glazing framed with Ipe wood. The Zinc cladding is conceptualized and detailed as a skin – a simple wrapper. Its combination of differing size panels and a special depressed unit interacts delicately with the sunlight – offering smooth and pattern shadowed variations of the skin as the day passes. To protect the artwork, high performance glass was used to virtually eliminate the penetration of harmful UV light.

+ Project credits

Project: Mush Residence
Architect: Studio 0.10 Architects
Location: West Los Angeles, California U.S.A.
Design Team: Debbie Chen, Mark Claborne, Eiko Hamada-Ano, Gregory Haynes, Andrew Liang, Li Wen, Elizabeth Wendell
Structural Engineering: William Koh and Associates
Project Year: 2005 – 2006
Construction Year: 2006 – 2008
Constructed Area: 5,400s.f.
Materials: Ipe, Zinc panels care of VM Zinc, Concrete, Steel, Limestone, Calcutta
Photographs: fotoworks – Benny Chan; Studio 0.10

+ All images courtesy Studio 0.10 Architects

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, House, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.