Chapel in Valleacerón | S-M.A.O. Sancho-Madridejos Architecture Office

• June 7, 2009

chapel in valleaceron sancho madridejos architecture office plusmood exterior 2 550x634 Chapel in Valleacerón | S M.A.O. Sancho Madridejos Architecture Office
chapel in valleaceron sancho madridejos architecture office plusmood interior 550x671 Chapel in Valleacerón | S M.A.O. Sancho Madridejos Architecture Office

Chapel in Valleacerón, designed by Spain-based architect S-M.A.O. Sancho-Madridejos Architecture Office, featuring the geometrical folds in relation to its surrounding and the spaces.

+ Project description below courtesy of S-M.A.O. Sancho-Madridejos Architecture Office

The idea of situating and relating a series of objects in the landscape – Dwelling, Chapel, Hunting pavilion and Guard´s residence – gave the project a dual significance: in addition to the close relationship between landscape, objects and itinerary – between space and objects, each item had to provide a different response with different emphasis, from the most symbolic to the most silent or private. The unifying thread was to be the concept of the fold: the fold as a hidden generator of different spaces.


chapel in valleaceron sancho madridejos architecture office plusmood exterior model 2 550x258 Chapel in Valleacerón | S M.A.O. Sancho Madridejos Architecture Office
chapel in valleaceron sancho madridejos architecture office plusmood model 550x78 Chapel in Valleacerón | S M.A.O. Sancho Madridejos Architecture Office

The Chapel is developed around the study and manipulation of a focally tensed “box-fold”. It is set at the top of a slight rights, making it the reference point in the landscape seen from the property
entrance 2 Km away at a low point, as well as in different visions from the entire itinerary.

The Chapel has a naked design and lacks artificial lighting. The exterior-interior spatial relationship determines its focus, its meaning. Only a cross and an image at the focal point underscore the symbolic aspects of the project.

The proposed fold in the box, the corbusian “boîte”, gives rise to a single material: golden concrete that captures all the nuances demanded of the volume, from the trapped direct light that bursts in like an additional plane in the spatial composition, to the transmission of the unstable, coloured smell of dawn. Light thus takes on the role of a second material in the Chapel – a material that contrasts with the concrete – fragile, changing, mobile, unstable; dominating or vanishing.

chapel in valleaceron sancho madridejos architecture office plusmood elevations sections 550x778 Chapel in Valleacerón | S M.A.O. Sancho Madridejos Architecture Office
Elevations and Sections courtesy S-M.A.O.

+ Project credits / data

Project title: Chapel in Valleacerón
Location: Almadén, Ciudad Real. Spain.
Construction starting date: 2000
Construction finish date: 2001
Client: Particular
Photographer: Hisao Suzuki

The Architect/ The studio: S-M.A.O. Sancho-Madridejos Architecture Office
Principal Architects: Sol Madridejos & Juan Carlos Sancho
Assistant – Technical Architect: Martín Pozuelo
Project Leader: Luis Renedo
Study Collaborators: Luis Renedo, Juan A. Garrido, Emilio Gómez Ramos, Patricia Planell, Marta Toral, Andrey García, Javier Moreno

+ All drawings and images courtesy S-M.A.O. Sancho-Madridejos Architecture Office | Photo by Hisao Suzuki

Tags: , , , ,

Category: Architecture, Culture

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. [...] via plusmood [...]

  2. [...] Valleaceron Chapel – plus mood (artículo de texto con fotografías y planos) + Valleaceron Chapel – ZORA (artículo con texto y [...]