Landscape House | K2Ld Architects

• July 25, 2009

Landscape House K2Ld Architects plusmood 01 595x350 Landscape House | K2Ld Architects

Landscape House, image courtesy of K2Ld Architects

Landscape House K2Ld Architects plusmood Concept 595x136 Landscape House | K2Ld Architects

Landscape House, sketch courtesy of K2Ld Architects

Singapore-based architecture firm K2Ld Architects has designed a landscape house located in Cluny Hill, Singapore.

The primary motivation behind the project was to respect this ground and to only allow the house to “touch the ground” as lightly as possible.

K2Ld Architects

+ Project description courtesy of K2Ld Architects
Landscape House K2Ld Architects plusmood 06 595x554 Landscape House | K2Ld Architects

Landscape House, image courtesy of K2Ld Architects

A stunning landscape calls for a house to merge discreetly into its surrounding. The project is located within a tree conservation area filled with lush undergrowth. This meant most of the big mature trees on the site itself would have to be conserved. Consequently, the primary motivation behind the project was to respect this ground and to only allow the house to “touch the ground” as lightly as possible.

Landscape House K2Ld Architects plusmood 03 595x417 Landscape House | K2Ld Architects

Landscape House, image courtesy of K2Ld Architects

Landscape House K2Ld Architects plusmood 04 595x355 Landscape House | K2Ld Architects

Landscape House, image courtesy of K2Ld Architects

The house was conceptualized through a process of markings on the ground. Its boundary is marked by collaged planes and volumes, thereby forming an elusive, yet seamless, edge for the interior to flow with the exterior spaces. Without a definitive boundary, transition to different spaces is hinted subtly through the changes in floor materials. Spaces on the ground floor become interconnected with one another and to the pool and garden both physically and visually. With the ground floor freed up, the bedrooms and more private rooms are lifted above the “ground” to the 2nd storey, among the treetops supported by planes and thin-slanted columns that seem to merge with the landscape. It is precisely the intent of this project to explore visual and phenomenal transparency, both through strategic spatial organization and abstraction of form and materials.

Landscape House K2Ld Architects plusmood 05 595x940 Landscape House | K2Ld Architects

Landscape House, image courtesy of K2Ld Architects

Despite the big glass windows and doors; the house is not insensitive toward to the tropical climate. Larger glass windows are essential in the reflection and blurring of the hard edges with the landscape, while the simultaneous double glazed effect aids to reduce heat gain in the interior and to prevent condensation.

Landscape House K2Ld Architects plusmood 02 595x547 Landscape House | K2Ld Architects

Landscape House, image courtesy of K2Ld Architects

The introduction of deep overhangs and intermediate zones between inside and outside spaces make it feasible for windows to stay open for weather conditions. High ceilings, double volume spaces and openings at all sides encourage cross-ventilation and 1st and 2nd storey air circulation.

+ Project credits / data

Project: Landscape House
Architect: K2Ld Architects
Location: Cluny Hill, Singapore

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, House, Selected

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. [...] Landscape House | K2Ld Architects Published August 3, 2009 creativity Leave a Comment via plusmood.com [...]