South Face | Massimo Iosa Ghini

• July 6, 2009

South Face Massimo Iosa Ghini plusmood 02 595x397 South Face | Massimo Iosa Ghini

Image courtesy of Massimo Iosa Ghini

South Face Massimo Iosa Ghini plusmood 01 595x881 South Face | Massimo Iosa Ghini

Image courtesy of Massimo Iosa Ghini

Italian designer Massimo Iosa Ghini has designed a South Face installation in Milan, the installation creates spectacular aesthetic effects, making sustainability both beautiful and feasible.

+ Design statement courtesy of Massimo Iosa Ghini

Sustainable but beautiful: this is the goal I have pursued in all of my projects for years. South Face is the outcome of this constant quest for sustainable design that engages with actual production systems found on the market.

The installation exemplifies an architectural portion with a façade solution based on solar exposure. It consists of an insulated modular wall composed of hollow panels in eco-cement with quarry substrates, accommodating dense and dramatic-looking foliage.

The façade is oriented to the south, forming a vertical garden that absorbs carbon dioxide from the atmosphere and insulates the environment it encloses from humidity.

The interior of the structure is fitted with informal seating designed to beckon passers-by to stop and rest in a natural setting.

The concept of sustainability is usually associated with sterile forms in which aesthetics are often overlooked. Our installation creates spectacular aesthetic effects, making sustainability both beautiful and feasible.

+ Project credits

Project: South Face
Location: Milan, Italy
Design: Iosa Ghini Associati with Il Cantiere, Vitrani and Murano Due – FDV
Lighting: iGuzzini

Tags: , , , , ,

Category: Design, Furniture, Industrial, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.