Tallaght Zip & Plaza | Seán Harrington architects

• July 18, 2009

Tallaght Zip Plaza Seán Harrington architects plusmood 01 595x396 Tallaght Zip & Plaza | Seán Harrington architects

Tallaght Zip & Plaza, image courtesy of Seán Harrington architects

Tallaght Zip & Plaza by Irish architecture firm Seán Harrington architects was awarded BEST PUBLIC SPACE‘ AT THE IRISH ARCHITECTURE AWARDS 2009.

+ Project description courtesy of Seán Harrington architects
Tallaght Zip Plaza Seán Harrington architects plusmood 04 Tallaght Zip & Plaza | Seán Harrington architects

Tallaght Zip & Plaza, image courtesy of Seán Harrington architects

The Tallaght Zip is a high-quality dedicated pedestrian and cycle corridor linking the Luas interchange to the Institute of Technology and Tallaght Village. The new link allows clearer and easier connectivity between both these centres of Tallaght.

A main feature of the Zip is a Greenwall that runs the length of the scheme creating a solid enclosure of planting that helps to mask the unsightly and inconsistent existing boundary walls to neighbouring properties. New public lighting poles have been designed especially for the project to light the Zip and existing roadway and up-lighters under every tree also help to create a safe and well-lit space.

The use of rhythm and materials play a key part in defining uses of the Zip. The buff strip provides a clear zone for the cyclist. While the wider space for the pedestrians is defined by new trees, public lighting and changes in materials that create distinct and repeating bays yet create that provide a continuous and connected urban space.

As part of the Tallaght Zip project, two public spaces were redeveloped in an otherwise uninspiring part of Tallaght.The materials used in the Zip were repeated in the plaza to define different areas of the public space. The silver grey granite predominately used on the ground surface is continued up to form the new boundary walls to the adjoining properties. The new Silver Lime trees are linked back via black granite strips in the ground to the new raised planter also clad in black granite. New seats along the planter wall provide a perfect place to view the relocated sculpture or be a meeting point.

Tallaght Zip Plaza Seán Harrington architects plusmood site map 595x281 Tallaght Zip & Plaza | Seán Harrington architects

Tallaght Zip & Plaza, site plan courtesy of Seán Harrington architects

Tallaght Zip Plaza Seán Harrington architects plusmood plan 595x226 Tallaght Zip & Plaza | Seán Harrington architects

Tallaght Zip & Plaza, plan courtesy of Seán Harrington architects

Tallaght Zip Plaza Seán Harrington architects plusmood Zip section 595x353 Tallaght Zip & Plaza | Seán Harrington architects

Tallaght Zip & Plaza, section courtesy of Seán Harrington architects

Tallaght Zip Plaza Seán Harrington architects plusmood 3d 595x506 Tallaght Zip & Plaza | Seán Harrington architects

Tallaght Zip & Plaza, 3D diagram courtesy of Seán Harrington architects

Tallaght Zip Plaza Seán Harrington architects plusmood 3d2 595x376 Tallaght Zip & Plaza | Seán Harrington architects

Tallaght Zip & Plaza, 3D diagram courtesy of Seán Harrington architects

Tallaght Zip Plaza Seán Harrington architects plusmood 3d3 595x511 Tallaght Zip & Plaza | Seán Harrington architects

Tallaght Zip & Plaza, 3D diagram courtesy of Seán Harrington architects

+ Project credits

Project: Tallaght Zip & Plaza
Architect: Seán Harrington architects
Project team: Seán Harrington, Ryan Gillespie, Brian Hutchinson, Jim Roche.
Client: South Dublin County Council
Location: South Dublin, Ireland
Photo: Philip Lauterbach

+ All images and drawings courtesy of Seán Harrington architects | Photo by Philip Lauterbach

Tags: ,

Category: Landscape

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Decorit.com says:

    this site is really helpful, i would like to add myself in art, architecture and interior category to keep myself updated

  2. [...] O Tallaght Zip é um corredor de alta qualidade dedicado a pedestres e ciclovia ligando o trevo Luas ao Instituto de Tecnologia e Vila Tallaght. A nova ligação permite conectividade mais clara e mais fácil entre estes centros de Tallaght, Projetados por Seán Harrington arquitetos. Uma atração principal do Zip é uma parede verde que corre ao longo do esquema criando uma sólida inclusão de vegetação, o que ajuda a disfarçar a barreira de paredes não vistosas e inconsistentes que existe nas propriedades da vizinhança……..Mais [...]