Canoes Landscape | Julio Barreno Gutiérrez

• August 5, 2009

Canoes Landscape Julio Barreno Gutierrez plusmood 02 595x235 Canoes Landscape | Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape, image courtesy of Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape Julio Barreno Gutierrez plusmood 04 595x420 Canoes Landscape | Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape, image courtesy of Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape Julio Barreno Gutierrez plusmood ele 595x129 Canoes Landscape | Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape, elevations courtesy of Julio Barreno Gutiérrez

Spanish architect  Julio Barreno Gutiérrez recently has completed a building which is to store canoes next to the water reservoir in a small village in the south of Spain.

For the construction of this element we used the current materials of this area; the white colour as the main ingredient and inclined black tiled roof with some white disseminated skylights. These characteristics give the building a certain landscape character. It could be called a BUILDING-LANDSCAPE, a CANOES´S LANDSCAPE.

Julio Barreno Gutiérrez

+ Project description courtesy of Julio Barreno Gutiérrez

Zahara de la sierra is a small village in the south of Spain. It is situated on the top of a hill as a dense liquid falling down along the slope. At the bottom, there is a reservoir constructed with a concrete dam.

Canoes Landscape Julio Barreno Gutierrez plusmood 03 595x396 Canoes Landscape | Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape, image courtesy of Julio Barreno Gutiérrez

The town council plans construct a recreation area in the lower site of the hill which is next to the water reservoir.

As we can see, the landscape in this area is formed by small white pieces of housing derived from the small size of the plots and the properties in this area define the green and white pixels of an aerial view of this landscape.

Canoes Landscape Julio Barreno Gutierrez plusmood 11 595x437 Canoes Landscape | Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape, image courtesy of Julio Barreno Gutiérrez

This building for storing canoes is built as another white point in the landscape.

Three lines decide the exact situation in the site:
The narrow road going from the secondary one to the water level, the electrical aerial line (electrical installation) crossing above the site and the water level of a sudden increase (when it rains a lot, the rivers can grow up quickly and when this rain arrives into the reservoir, it can create waves making the water level grow up to this maximum level of the water).

These conditions along with others like the bad soil for foundations decide what the building becomes.

 Canoes Landscape | Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape, image courtesy of Julio Barreno Gutiérrez

With these conditions it was difficult to design something based on a perpendicular geometry, a regular volume. So, it started to deform, it became a deformed geometry volume, that sums up the answers to the conditions that the site imposed.

On the other hand, the building is a BY-PASS connecting the parking site, at the beginning of the secondary road, with the jetty, on the water level, the proposal designs a path between these two points; people get in through a pedestrian access with their everyday clothes, and go out through the other extreme exit with the canoe and sports clothes on their way to the water in the reservoir. In this sense, the building becomes an INTERCHANGER, as a stop, a halt in the path.

Canoes Landscape Julio Barreno Gutierrez plusmood 07 595x724 Canoes Landscape | Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape, image courtesy of Julio Barreno Gutiérrez

For the construction of this element we used the current materials of this area; the white colour as the main ingredient and inclined black tiled roof with some white disseminated skylights. These characteristics give the building a certain landscape character. It could be called a BUILDING-LANDSCAPE, a CANOES´S LANDSCAPE.

In this way the building emerges as another white element in the traditional landscape in this region.

We developed the program with only one floor; the main one is a big space for storing the canoes, and another server spaces concentrated in a small red piece including showers, toilets and changing rooms.

Canoes Landscape Julio Barreno Gutierrez plusmood site plan 595x408 Canoes Landscape | Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape, location plan courtesy of Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape Julio Barreno Gutierrez plusmood site plan2 595x778 Canoes Landscape | Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape, site plan courtesy of Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape Julio Barreno Gutierrez plusmood flr plan 595x358 Canoes Landscape | Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape, groud level floor plan courtesy of Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape Julio Barreno Gutierrez plusmood sec 595x185 Canoes Landscape | Julio Barreno Gutiérrez

Canoes Landscape, section courtesy of Julio Barreno Gutiérrez

+ Project credits / data

Project: Canoes Landscape
Architect: Julio Barreno Gutiérrez
Location: Zahara de la sierra, south of Spain

+ All images and drawings courtesy of Julio Barreno Gutiérrez

Tags: , ,

Category: Architecture, Sport

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Forest Michael says:

    The building is largely prominent in the reservoir landscape and of manmade exterior materials. It seems you felt a need to avoid nature to illustrate your grasp of material.

  2. Oliver says:

    really good job – like it