Finderup Park Mix-use Complex | C. F. Møller Architects

• August 30, 2009

Finderup Park Mix use Complex C. F. Møller Architects plusMOOD Julian Weyer 09 595x889 Finderup Park Mix use Complex | C. F. Møller Architects

Finderup Park Mix-use Complex, image courtesy of C. F. Møller Architects | Photo by Julian Weyer

Finderup Park Mix use Complex C. F. Møller Architects plusMOOD Julian Weyer 08 595x889 Finderup Park Mix use Complex | C. F. Møller Architects

Finderup Park Mix-use Complex, image courtesy of C. F. Møller Architects | Photo by Julian Weyer

Finderup Park Mix use Complex C. F. Møller Architects plusMOOD Julian Weyer 15 595x889 Finderup Park Mix use Complex | C. F. Møller Architects

Finderup Park Mix-use Complex, image courtesy of C. F. Møller Architects | Photo by Julian Weyer

Finderup Park project is a new mix-use complex with 92 housing units and 1500 m2 commercial space at ground level designed by  C. F. Møller Architects.

+ Project description courtesy of C. F. Møller Architects

Located next to the western ring road of Aarhus, Finderup Park is a new mix-use complex with 92 housing units and 1500 m2 commercial space at ground level. The design is a dense, urban cluster – a city within the city – with many levels, passages, atrium-gardens and planted terraces surrounding the spacious common courtyards inside the plot, where social interaction can unfold.

Finderup Park Mix use Complex C. F. Møller Architects plusMOOD Helene Hoyer Mikkelsen 02 595x412 Finderup Park Mix use Complex | C. F. Møller Architects

Finderup Park Mix-use Complex, image courtesy of C. F. Møller Architects | Photo by Helene Hoyer Mikkelsen

The 4 storey complex aligns with the surrounding context in height, and shifts in levels adapt to the slope of the adjacent ring-road.

Finderup Park Mix use Complex C. F. Møller Architects plusMOOD Julian Weyer 18 595x398 Finderup Park Mix use Complex | C. F. Møller Architects

Finderup Park Mix-use Complex, image courtesy of C. F. Møller Architects | Photo by Julian Weyer

Inside, a main passage links all accesses to the apartments, and terminates in a broad stair to the ring-road. The passage serves as an internal pedestrian street, and combines a series of vistas through various courtyard spaces and openings.

Finderup Park Mix use Complex C. F. Møller Architects plusMOOD Helene Hoyer Mikkelsen 03 595x575 Finderup Park Mix use Complex | C. F. Møller Architects

Finderup Park Mix-use Complex, image courtesy of C. F. Møller Architects | Photo by Helene Hoyer Mikkelsen

The layout of the development is complex and unusual. The 92 housing units are diverse, and all receive sunlight in the course of the day. They all feature generous balconies or terraces, oriented towards the inner green courtyards. The complexity and density of the scheme makes the special sequences inside the development varied and exciting.

Finderup Park Mix use Complex C. F. Møller Architects plusMOOD Julian Weyer 04 595x398 Finderup Park Mix use Complex | C. F. Møller Architects

Finderup Park Mix-use Complex, image courtesy of C. F. Møller Architects | Photo by Julian Weyer

The variations in the atriums include raised terraces, and surrounding building heights between 3 and 4 stories. They are shielded from the surrounding streetscapes by large, partially frosted, glass screens to the north and south, which let the light through but dampen noise levels.

The urban character is especially clear in the facades along the ring-road, which have a clear motive of rhythm and variation, and a pronounced entry point with stairs that underline the site’s sloping terrain.

Finderup Park Mix use Complex C. F. Møller Architects plusMOOD Julian Weyer 07 595x889 Finderup Park Mix use Complex | C. F. Møller Architects

Finderup Park Mix-use Complex, image courtesy of C. F. Møller Architects | Photo by Julian Weyer

The light rendered facades, and the repetitive glass-panels suspended in front of the balustrades, create a simultaneous sense of openness and protection on the deck-accesses, as well as an interesting play of light and shadow when seen from the surroundings.

Finderup Park Mix use Complex C. F. Møller Architects plusMOOD Julian Weyer 16 595x398 Finderup Park Mix use Complex | C. F. Møller Architects

Finderup Park Mix-use Complex, image courtesy of C. F. Møller Architects | Photo by Julian Weyer

The apartments’ balconies have sliding shutters, to allow various degrees of privacy and shading. The size and sheltering of the covered terraces means that they function like an extra outdoor room in conjunction with each dwelling unit.

The development has a total of 20 different housing typologies, ranging from small flats of approx. 55 m² ca. up to approx. 97 m², and including 8 maisonettes. The various types are aimed at an equally diverse array of tenants, including students, singles and families.

Parking spaces are located in an underground car park, covering the entire building footprint. This means all circulation and ground-level spaces are free of vehicular traffic.

Siteplan 595x420 Finderup Park Mix use Complex | C. F. Møller Architects

Site plan, image courtesy of C. F. Møller Architects

Finderup Park Mix use Complex C. F. Møller Architects plusMOOD Ground floor 595x420 Finderup Park Mix use Complex | C. F. Møller Architects

Ground floor plan, courtesy of C. F. Møller Architects

Finderup Park Mix use Complex C. F. Møller Architects plusMOOD Second floor 595x420 Finderup Park Mix use Complex | C. F. Møller Architects

2nd floor plan, courtesy of C. F. Møller Architects

Finderup Park Mix use Complex C. F. Møller Architects plusMOOD Section1 595x420 Finderup Park Mix use Complex | C. F. Møller Architects

Elevation, image courtesy of C. F. Møller Architects

Finderup Park Mix use Complex C. F. Møller Architects plusMOOD Cross section 595x420 Finderup Park Mix use Complex | C. F. Møller Architects

Section, courtesy of C. F. Møller Architects

+ Project credits / data

Project: Finderup Park Mix-use Complex
Client: Finderupparken Aps
Architect: C. F. Møller Architects
Engineers: Niras A/S
Size: 8200 m2 Housing, 1500 m2 Commercial
Address: Finderupvej 1-9, Aarhus, Denmark
Year: 2007-2009

+ All images and drawings courtesy of C. F. Møller Architects | Photo by Julian Weyer + Helene Hoyer Mikkelsen

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, Residential

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. CRISTIAN says:

    AWESOME! IN THE SECCIONS WE CAN FULLY APRECIATTE THE STRENGHT AND QUIET INTENSITY OF THE PROJECT
    4 AR2D AND 4 CRPO`S!!!
    SALUDOZ!