Slice House | Studio ST Architects

• August 7, 2009

Slice house Studio ST plusmood exterior model 595x355 Slice House | Studio ST Architects

Slice House, image courtesy of Studio ST Architects

Slice house Studio ST plusmood living room 2 595x355 Slice House | Studio ST Architects

Slice House, image courtesy of Studio ST Architects

New York-based Studio ST Architects has designed a Zero Energy Home - Slice House located in Atlanta, Georgia.

The Slice House is an extruded box from which slices were cut to reduce the square footage and create an intelligent and beautiful house. Cuts into the basic form reveal its shape and functions. A slice in the front of the house places the carport on an incline and conceals the parked car from the street. A large opposing slice on the south side removes a volume to create a covered sun deck. A number of other slices give form to the entry, dining room, and several windows.

Studio ST Architects

+ Project description courtesy of Studio ST Architects

The Slice House is a comfortable family home for a small lot of 25’x 100’ with a footprint of 16’x50’. The total enclosed heated area is 1400 square feet. In addition, there is a covered carport wedged directly under the house with a convenient stair to the entry foyer. A covered deck on the south side extends the great room, creating a seamless indoor-outdoor living area.

Slice house Studio ST plusmood diagram 3 595x355 Slice House | Studio ST Architects

Slice House, 3D diagram courtesy of Studio ST Architects

Form

The house is an extruded box from which slices were cut to reduce the square footage and create an intelligent and beautiful house. Cuts into the basic form reveal its shape and functions. A slice in the front of the house places the carport on an incline and conceals the parked car from the street. A large opposing slice on the south side removes a volume to create a covered sun deck. A number of other slices give form to the entry, dining room, and several windows.

The sum of the slices is a set of spaces simple in their design and materials yet spatially intriguing. Each window was carefully placed to maximize the home’s connection to nature and light.

Materials

We chose to use simple materials that have inherent beauty. The lower level is a combination of exposed concrete floors, white GWB walls, white kitchen cabinets, large glass windows and a few accents of plyboo wood for the short flight of stairs to the kitchen and the coat closet doors.

Structure and Construction

Concrete Base – The base of the Slice House is a precast concrete foundation and base, enabling the carport cantilever.

SIP Panels – Above the concrete base, the house is constructed of Structural Insulated Panels (SIP). These panels are pre-cut and pre-wired to match builder specifications and include the interior GWB finish wall, allowing the house to be constructed by three people in two days, generating significant savings in construction time and cost. The SIPs are attached to one another and do not require additional stick framing. The structure acts as a shell, is typically 30% stronger than a comparable wood stud home, and allows greater design flexibility.

Sustainability Zero Energy Home (ZEH)

The Slice house is a carefully thought-out sustainable home that will significantly reduce the energy costs of the owners while using readily available technologies. The concrete base acts as a thermal mass. The low winter sunlight (at a 32 degree angle in Atlanta) enters the large south-facing windows of the great room, heating the concrete floor and moderating the temperature changes throughout the day. The high summer sun (79.8 degrees in Atlanta) is blocked by the large roof overhang, allowing the concrete thermal mass to keep the house cool. The exterior SIPs have a high R rating of R-30 for the walls and R-50 for the roof. SIP construction is not only more insulated but also airtight, which enhances energy conservation. Low-E coated double glazed windows also improve the home’s energy efficiency. A PhotoVoltaic (PV) panel system can be added for an additional $6500-$10,000 to further reduce energy consumption.

Slice house Studio ST plusmood plans 5 595x355 Slice House | Studio ST Architects

Slice House, roof plan + second floor plan courtesy of Studio ST Architects

Slice house Studio ST plusmood plans 4 595x355 Slice House | Studio ST Architects

Slice House, ground floor plan + basement plan courtesy of Studio ST Architects

Slice house Studio ST plusmood section 6 595x355 Slice House | Studio ST Architects

Slice House, section courtesy of Studio ST Architects

Slice house Studio ST plusmood volumetric diagram 7 595x355 Slice House | Studio ST Architects

Slice House, volumetric diagram courtesy of Studio ST Architects

+ Project credits / data

Project: Slice House
Location: Atlanta, Georgia
Design team- Studio ST Architects
Client: Decatur Modern, Open Competition
Area: 1400 sq.ft.
Cost: $160,000
Computer Rendering: Andre Tobo

Tags: ,

Category: Architecture, House

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. This is a brilliant approach to design, Well done. The cutting and carving makes an amazing shape while giving character to the house.

  2. Facaderens says:

    Its really a very brilliant thinking. You have so bright imagination!

  3. Pieter says:

    In case of heavy rains the garage/pool might be a bit of a problem though. Have you solved that issue.