The ‘Alley-way’ House | Formwerkz Architects

• August 9, 2009

Alley way House Formwerkz Architects Birdcage 595x892 The ‘Alley way’ House | Formwerkz Architects

The ‘Alley-way’ House, image courtesy of Formwerkz Architects

The ‘Alley-way’ House, is an intermediate terrace house designed by Singapore-based Formwerkz Architects for a family of four and their pets in Singapore.

The transparency of the alleyway spaces is only fleetingly noticeable from the street when the dwelling is viewed head-on, blurring the boundary between the street and the “alleyway’.

Formwerkz Architects

+ Architect’s Statement courtesy of Formwerkz Architects

Situated in a non-descript, low-rise neighbourhood, the 2½-storey intermediate terrace house is rebuilt for a family of four and their pets.

Landlocked on 3 sides by the party and rear walls of neighbouring plots, the site with its dominant linearity is conceptualised as an “alleyway“. The “alleyway” with its porosity is crucial for effective cross-ventilation through the dwelling. Organised along the open thoroughfare are the extroverted communal spaces while the private spaces are “hung” on the upper floors within enclosing walls.

Alley way House Formwerkz Architects CT2 595x397 The ‘Alley way’ House | Formwerkz Architects

The ‘Alley-way’ House, section courtesy of Formwerkz Architects

Throughout the entire section of the dwelling, a rough, cement-rendered party-wall extends, forming a unifying element for various parts of the dwelling. This textured wall most obvious along the open communal spaces, is intended for creeping plants.

Against the cement-rendered wall, sits the centerpiece of the thoroughfare; a 2-storey cage structure which houses the family’s precious parrots in the lower tier and on the upper tier, an outdoor shower accessible from the master bedroom.

Alley way House Formwerkz Architects carporch 595x908 The ‘Alley way’ House | Formwerkz Architects

The ‘Alley-way’ House, image courtesy of Formwerkz Architects

Beyond the ground-level communal spaces, at the “wall-less” front of the dwelling, a layer of plants shields the space from the street for privacy. The living space is also raised from the street level to minimize visibility. At the front, closely spaced, galvanized-steel grilles fold down from the car porch canopy as the entrance wall. Besides serving as the last line of security, these grilles are also an effective privacy veil. The transparency of the alleyway spaces is only fleetingly noticeable from the street when the dwelling is viewed head-on, blurring the boundary between the street and the “alleyway’.

Alley way House Formwerkz Architects commonbath 595x892 The ‘Alley way’ House | Formwerkz Architects

The ‘Alley-way’ House, image courtesy of Formwerkz Architects

Alley way House Formwerkz Architects living 595x893 The ‘Alley way’ House | Formwerkz Architects

The ‘Alley-way’ House, image courtesy of Formwerkz Architects

Alley way House Formwerkz Architects Roofgarden 595x913 The ‘Alley way’ House | Formwerkz Architects

The ‘Alley-way’ House, image courtesy of Formwerkz Architects

+ Project credits / data

Architect: Formwerkz Architects
Location: Singapore
Design Team: Alan Tay, Gwen Tan, Seetoh Kum Loon, Berlin Lee
C&S Consultant: MSE Engineering & Management Consultants
Quantity Surveyor: CCL Chartered Surveyors Pte Ltd
Builder: Sunpeak Construction Pte Ltd
Completion: March 2006
Site Area: 150 sq metres
Gross Floor Area: 240 sq metres

Tags: , , , ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.