Celosia Residence | MVRDV + Blanca Lleó

• September 22, 2009

Celosia Residence  MVRDV Blanca Lleó plusMOOD 2 595x390 Celosia Residence | MVRDV + Blanca Lleó

Celosia Residence, image courtesy of Ricardo Espinosa

Celosia Residence  MVRDV Blanca Lleó plusMOOD 1 595x441 Celosia Residence | MVRDV + Blanca Lleó

Celosia Residence, image courtesy of Ricardo Espinosa

Dutch architects MVRDV in collaboration with Madrid architect Blanca Lleó have completed a social housing project – Celosia Residence in Madrid, Spain. The large housing block is divided into 30 small staggered blocks of apartments to create the wide openings for communal patios throughout the building.

+ Project description courtesy of MVRDV

MVRDV with Blanca Lleó complete Celosia Residence, Madrid

In Madrid-Sanchinarro the first residents received the keys to their apartments in the just completed Celosia building. Jacob van Rijs of MVRDV and Blanca Lleó have completed the social housing block near the Mirador Building, which is an earlier collaboration. The perforated block of Celosia assembles 146 apartments, communal outside areas throughout the building, and parking and commercial program in the plinth. The total floor area is 21,550m2. With a construction cost of 12,6 million Euro the apartments can be sold for affordable prizes. The city block is opened and allows wind and light to enter the building, offering vistas and outside spaces contrasting the surrounding area. The client is EMVS, the public housing corporation of the city of Madrid.

Celosia Residence  MVRDV Blanca Lleó plusMOOD 3 595x405 Celosia Residence | MVRDV + Blanca Lleó

Celosia Residence, image courtesy of Ricardo Espinosa

Celosia Residence  MVRDV Blanca Lleó plusMOOD 5 595x407 Celosia Residence | MVRDV + Blanca Lleó

Celosia Residence, image courtesy of MVRDV

The given volume of the city block was divided into 30 small blocks of apartments. These blocks are positioned in a checkerboard pattern next to and on top of each other, leaving wide openings for communal patios throughout the building. 146 one-, two- and three-bedroom apartments are all accessed via these communal spaces. Most apartments offer additional private outdoor space in the shape of a loggia right behind the front door. Inhabitants have the possibility to gather in the communal high-rise patios which offer views towards the city and the mountains and provide natural ventilation in summer. Opening the front doors connects the private outdoor areas to the communal area.

Celosia Residence  MVRDV Blanca Lleó plusMOOD 4 595x364 Celosia Residence | MVRDV + Blanca Lleó

Celosia Residence, image courtesy of Ricardo Espinosa

The façade is made of coated concrete which was from the ground floor up constructed in complete mould system, an efficient and clean way to cast concrete, keeping the construction cost to a minimum; an important asset for this social housing project. The polyurethane coating allows the façade to shimmer and reflect depending on the light condition.

All windows are floor to ceiling height and can be shielded from the sun. Each apartment has the possibility of cross ventilation through two or three facades and enjoys views through the building and to the surrounding. A system of power efficient boilers is used in the building; solar panels on the roof heat water reducing energy consumption further.

Underneath the building a parking garage on two levels provides 165 parking spaces. The ground floor offers room for 6 individual retail units.

The nearby Mirador building which was completed by MVRDV and Blanca Lleó in 2005 also discusses the traditional building block by putting it vertical. The Celosia building is horizontally arranged around the interior court but opposes the generic introverted architecture in the area by bringing light and communal space into the building allowing a perhaps more extraverted Spanish lifestyle as every apartment opens up to a small plaza.

+ Project credits / data

Project: Celosia Residence
Location: Madrid, Spain
Architect: MVRDV+ Blanca Lleó (Madrid)
Client: EMVS
Year: 2009
Photo: © Ricardo Espinosa

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, Residential, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.