House Uc | Miyahara Architect Office

• September 8, 2009

House Uc Miyahara plusMOOD 01 595x757 House Uc | Miyahara Architect Office

House Uc, image courtesy of Miyahara Architect Office

House Uc by Japan-based Miyahara Architect Office is a private house located in residential area of Tokyo standing on a small and narrow site of irregular shape.

House Uc was designed to imply the essence of the house within the urban context by bringing out the characteristics of the finishing material.

Miyahara Architect Office

+ Project description courtesy of Miyahara Architect Office

House Uc – Black Mottled Residence – Casa Abigarrada Negra

House Uc is a residence designed for a couple in their 30s and their daughter. It is located in the quiet residential area of Tokyo standing on a small and narrow site of irregular shape – a result of the recent trend of dividing property into smaller segments each time it is sold and bought due to inheritance issues and market availability. The site measures approximately 57 m2 in size: approximately 12 meters deep, 6 meters across where it faces the north road, and 2.7 meters across at the deepest end. The design for House Uc therefore needed to focus on the ideal form of an urban detached house within the constraints of the site itself as well as laws and regulations.

House Uc Miyahara plusMOOD 02 595x755 House Uc | Miyahara Architect Office

House Uc, image courtesy of Miyahara Architect Office

The client felt that a residence was a form of self-exposure to the outer world. In order to live up to his expectations, House Uc was designed to imply the essence of the house within the urban context by bringing out the characteristics of the finishing material that was chosen together with the client. The concrete exterior walls were coated with lean-mix acrylic paint, resulting in a black mottled effect according to the difference in the degree of water absorption and smoothness of the surface. The zinc-coated steel sashes on the east side were dipped in phosphate to strengthen the zinc layer, and the difference in the amount of zinc coating on the sashes projected a black patchy effect. The mottled exterior walls and patterned sashes are the result of chance (nature) and display a certain beauty, in a sense similar to human beings – people are attractive, pockmarks and all.

The east face was provided as a baseline to anchor the intensely irregular shape of the site. All partitions, equipment, etc. were positioned originating from the north-most corner of the east face. Natural lighting was no exception. Over 20 windows made of raw brass were randomly placed on the east face, allowing natural light to filter in through the golden screens in a nonuniform pattern. This irregular pattern of light provided by the east face or baseline wall will leave an impression on the residents’ minds, helping them with spatial orientation and becoming a trigger for daily actions; the design hopes to enhance spatial comfort for the residents by promoting the automatism of daily actions.

House Uc Miyahara plusMOOD 04 595x467 House Uc | Miyahara Architect Office

House Uc, image courtesy of Miyahara Architect Office

For the interior of the house, the first floor consists of an independent bedroom and bathroom. The second floor has a main room with a ceiling that partially opens onto the third floor; this aspect and the stairs made of perforated metal also contribute to the open feel of the main bedroom and tearoom on the third floor. The partitions were made of transparent glass and Japanese paper blinds so as not to divide the atmosphere. The third floor tearoom defined by the sudare or Japanese wooden blinds is the only space that opens out towards the south. Here, the residents can enjoy the view of the century-old landmark, the water tower – a positive reminder of the continuous flow of time.

House Uc Miyahara plusMOOD plan sec1 595x841 House Uc | Miyahara Architect Office

Plans + Elevations + Section, courtesy of Miyahara Architect Office

+ Project credits / data

Project title: House Uc
Location: Tokyo , Japan
Project: 2003 – Dec 2005
Jun 2005 – Dec 2005
Architect: Teruo Miyahara / Miyahara Architect Office
Structural Engineer: Akira Ouchi / S.FORM
Constructor: Honma Construction
Photographer: Mitsumasa Fujitsuka
Building area: 90.60m2
Building hight: 8.8m

+ All images and drawings courtesy of Miyahara Architect Office

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, House, Selected

Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Oliver says:

    this is a great house – it’s fascinating what is possible to build on a small place – great!

  2. Ani says:

    I love this narrow house. Thanks for the post David!

  3. great house! so futuristic!

  4. Tex says:

    Amazing!

    I do not think it would appeal to my family and needs however it is inspiring to see how such a house has been created in such a tiny speace.

  5. The house looks like something out of the future!

    However it seems to be very open to people looking in to the house.