Claremont House | Brininstool + Lynch

• October 31, 2009

Claremont House Brininstool+Lynch plusMOOD 01 595x791 Claremont House | Brininstool + Lynch

Claremont House, image courtesy of Brininstool + Lynch

Brininstool + Lynch has designed the Claremont House located in Chicago, Illinois. Due to its long lot site, the house was designed with the full width of window walls at both front and back sides of the house to maximize the penetration of the natural daylighting into the interior spaces, and also to create a stronger visual relationship between living spaces and courtyard.

+ Project description courtesy of Brininstool + Lynch

Traditional materials of brick, concrete, limestone, steel, and zinc are used to form a non-traditional house on a typical lot on the north side of Chicago.

Claremont House Brininstool+Lynch plusMOOD 04 595x447 Claremont House | Brininstool + Lynch

Claremont House, image courtesy of Brininstool + Lynch

The house further resists city conventions by uniting the front yard with the back through visual transparency, where sheets of glass more than ten feet high and fourteen feet wide terminate an open plan of sixty-three feet in length on the first floor. A three-story volume of millwork separates the floors from the vertical circulation of the stairway and contains storage and equipment, neatly separating functional performance from open space.

Claremont House Brininstool+Lynch plusMOOD 08 595x716 Claremont House | Brininstool + Lynch

Claremont House, image courtesy of Brininstool + Lynch

An island of stainless steel for kitchen use and dining is the only object built within the open space of the first floor. This area overlooks a courtyard, as well as the green roof of the garage.

Claremont House Brininstool Lynch plusMOOD 05 595x792 Claremont House | Brininstool + Lynch

Claremont House, image courtesy of Brininstool + Lynch

The ground floor houses the guest room and family room, and is also framed by a large sheet of glass that brings the outdoor courtyard visually into the interior, flooding this area with ambient natural light. An outdoor stairway from the kitchen to the courtyard is wrapped with perforated zinc panels that shade southern light into the courtyard. Private rooms for the family of four are located on the third floor.

Claremont House Brininstool+Lynch plusMOOD DIAGRAM NATURAL VENTILATION 595x438 Claremont House | Brininstool + Lynch

Claremont House - Natural ventilation, diagram courtesy of Brininstool + Lynch

Claremont House Brininstool+Lynch plusMOOD DIAGRAM RADIANT HEAT DISTRIBUTION 595x429 Claremont House | Brininstool + Lynch

Claremont House - Radiant Heat Distribution, diagram courtesy of Brininstool + Lynch

Of the home’s many green and sustainable features, the thermal mass of the concrete on the lower level provides natural cooling in warm weather, and is distributed by operable windows in alignment with the stairs. The open risers of the stair allow for continuous air movement, and with the strategic placement of windows, the stairway acts as a natural turbine for moving cool air from the lower level, and displacing warm air on the upper levels. In cool weather, the open risers of the stair allow warm air generated from the radiant floor system of the lower level to circulate upwards by the strategic placement of return-air ducts.

Claremont House Brininstool+Lynch plusMOOD FLR PLAN 595x770 Claremont House | Brininstool + Lynch

Claremont House - Floor plans, drawing courtesy of Brininstool + Lynch

Claremont House Brininstool+Lynch plusMOOD SECTION 595x292 Claremont House | Brininstool + Lynch

Claremont House - Section, drawing courtesy of Brininstool + Lynch

+ Project credits / data

Architect: Brininstool + Lynch
Project45600 Claremont House
Location: Chicago, Illinois
Design: 2006
Construction: November 2006 – October 2007
Consultants: C.E. Anderson & Associates, Structural
Contractor: Goldberg General Contractors
Materials: Poured-in-place concrete, Norman brick, limestone, zinc, steel framing and windows, quarter-sewn red oak, ground concrete floors.
Project Area: 4,250 square feet
Photography: Hedrich Blessing and Christopher Barrett Photographer

+ All images and drawings courtesy of Brininstool + Lynch

Tags: , ,

Category: Architecture, House, Interior

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.