eHouse | Axelrod Design

• October 12, 2009

eHouse Axelrod Design plusMOOD 04 595x491 eHouse | Axelrod Design

eHouse, image courtesy of Axelrod Design

eHouse Axelrod Design plusMOOD 08 595x702 eHouse | Axelrod Design

eHouse, image courtesy of Axelrod Design

Axelrod Design has designed the eHouse which  is located in Tel Aviv. The beauty of the eHouse is the marriage of livability and minimalist/Mediterranean design sense.

In plan, the house is defined by two axes; one running lengthwise through the main living space and one perpendicular from the main entrance to the staircase. The longitudinal axis is reflected in the roof plane with a long skylight that runs the entire length of the house. The transverse axis is punctuated with a dramatic front entrance of horizontal wooden slats and cantilevered canopy.

Axelrod Design

+ Project description courtesy of Axelrod Design

eHouse is a single family house that was inhabited in 2008 and borrows from two traditions in architecture – a Mediterranean aesthetic of sun and light and a minimalist discipline of line and plane.

eHouse Axelrod Design plusMOOD 03 595x316 eHouse | Axelrod Design

eHouse, image courtesy of Axelrod Design

The design exhibits a masterful use of that most modern of materials, concrete. The core of the house, both conceptually and structurally, is several vertical and horizontal planes. Conceptually, the vertical planes define the axes of the house and the horizontal planes the spatial volume. Structurally, the concrete elements support every other architectural surface, predominantly glass and drywall.

eHouse Axelrod Design plusMOOD 06 595x298 eHouse | Axelrod Design

eHouse, image courtesy of Axelrod Design

The extensive use of glass allows that most Mediterranean element, sunlight, to permeate into every room. Whether, direct, indirect, or filtered, light fills this house. Many smaller glazed areas reveal hidden views of exterior garden. A large 46ft expanse of glass floods the main living/dining/kitchen area with daylight. The entire 46ft window system can even be rolled back to create one super room of indoor and outdoor space.

In plan, the house is defined by two axes; one running lengthwise through the main living space and one perpendicular from the main entrance to the staircase. The longitudinal axis is reflected in the roof plane with a long skylight that runs the entire length of the house. The transverse axis is punctuated with a dramatic front entrance of horizontal wooden slats and cantilevered canopy.

The private sector of the house contains six bedroom/studies. The master bedroom, half a flight above the main level, appears to float above the rest of the house. Its cantilevered floor slab with 3 ft of vertical glass beneath it completes the illusion of lightness. Three children’s bedrooms are on the main level and two guest/ study rooms are placed on the lowest level.

eHouse Axelrod Design plusMOOD 01 595x864 eHouse | Axelrod Design

eHouse, image courtesy of Axelrod Design

The site is masterfully landscaped and includes several decks and a reflecting pool. Because the site is comprised of two standard lots, extensive outdoor space was available for these site amenities. The placement of fenestration within the house makes full use of the views to the outside and creates interior view corridors at every turn.

The large floor plan of 5,000 square feet gave expression to a flowing main level with ample opportunity for outdoor living. The beauty of the eHouse is the marriage of livability and minimalist/Mediterranean design sense.

eHouse Axelrod Design plusMOOD Ground Floor Plan 595x432 eHouse | Axelrod Design

eHouse - Ground Floor Plan, drawing courtesy of Axelrod Design

eHouse Axelrod Design plusMOOD West Elevation 595x396 eHouse | Axelrod Design

eHouse - West Elevation, drawing courtesy of Axelrod Design

+ Project credits / data

Architect: Axelrod Design
Project: eHouse
Location: Tel Aviv
Year: 2008
Photographer: Amit Geron

+ All images and drawings courtesy of Axelrod Design | Photo by Amit Geron

Tags: , , ,

Category: Architecture, House, Selected

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Peter says:

    cool, I like the house very much

  2. [...] To combine day-to-day livability with a modern, minimal take on Mediterranean style, a team at Israel’s Axelrod Architects used fundamental forms as a guide for Tel Aviv home they designed around the line and plane. The concrete and glass eHome is built on two axes: one that runs lengthwise through the primary living volume and another that leads a line from the entrance to the staircase. A skylight mirrors the long axis, running the entire length of the house, while a cantilevered canopy of wooden slats follows the entryway line. The master bedroom is a half-story above the ground floor and was designed with a three-foot glass section on the bottom portion of its interior wall, which helps it float within center of the home. [via plusmood] [...]

  3. …..ooooh this house is very well designed. Magnificent!