Palaeontological Pavilion | Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

• October 18, 2009

Palaeontological Pavilion Goczolowie OVO Grabczewscy plusMOOD 3 595x396 Palaeontological Pavilion | Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

Palaeontological Pavilion, image courtesy of Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

Palaeontological Pavilion Goczolowie OVO Grabczewscy plusMOOD 2 595x396 Palaeontological Pavilion | Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

Palaeontological Pavilion, image courtesy of Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

Palaeontological Pavilion and the Educational Park by Polish architectural practice Goczolowie Architekci and OVO Grabczewscy Architekci, it was designed with the idea of protecting and exhibiting the unique fossils of Triassic reptiles and fossilized amphibians found in Krasiejów.

Using different concrete textures on the retaining wall in the layer-structure presents the idea of layer- structure of the ground showing the Earth, which can be seen both in the pavilion and in the whole competitive idea of the project being realized in the future by the museum – scientific unit.

Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

+ Project description courtesy of Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

Following the Silesaurus- the design of the Palaeontological Pavilion and the Educational Park in Krasiejów.

Palaeontological Pavilion Goczolowie OVO Grabczewscy plusMOOD panorama 595x242 Palaeontological Pavilion | Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

Palaeontological Pavilion, image courtesy of Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

Krasiejow- a small village placed in Ozimek city in the province opolskie (Poland) became in the 80s, the place of unusual palaeontological excavated finds.

The vertebrates’ remains, which were found on the area of the loams’ quarry and the cement plant Górazdze, appeared to be pre-historical amphibians’ and reptiles’ fossils.

Silesaurus opolensis -the oldest pre-dinosaur, a herbivorous, not large ( about 1 metre high), living on the Krasiejów area, about 230 mln years B.C. is the greatest sensation.

The village, itself a very neat and tidy one , with beautiful river Mala Panew , was dominated by a huge quarry area, that needed an intervention on a scale far beyond commune possibilities.

The national-wide architectural town-planning competition for the masterplan of the post-quarries’ areas management was judged in 2003.

The rewarded work, as the only one which proposed to leave the quarry area in possibly untouchable, natural condition, noticing its cultural and landscape values leaving the ground this what at the first sight may seem to be the degradated space- a barren.

Palaeontological Pavilion Goczolowie OVO Grabczewscy plusMOOD 8 595x395 Palaeontological Pavilion | Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

Palaeontological Pavilion, image courtesy of Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

The leading plot of the idea of the palaeontological excavations management in Krasiejów is the landscape, surface layer- structure both geologic and functional.

The center of the area the post-quarry excavation, constitutes a huge crater in the ground which presents the growth of another geological stratum. Another time coats are being shown.- eons, eras, periods. A delicate, diversified composition paradoxically more visible by violent human interference.

The specific spacious structure of Krasiejów and its area- interlacing the ribbons of forests, the Mala Panew windings, meadows, fields – are the ground configurations, the precious entirety which we want to modify and respect as well.
The noticed layer-structure finds its continuity in all project scales- from the town- planning plan through post-quarry area management to the museum architecture.

Authors decided not to plant any plants in the quarry area. The opinion of landscape architecture experts were, that by doing so, due to the extraordinary fertility of the soil, the area would be a very interesting example of natural restoration, renewal and recovery of local plants – grass, flowers ,even trees.

The work received 1st Prize for the complex and full solution of the problematical issues of the competition, particularly for the idea of layers arrangement realized both in town- planning scale, architectural one and the display draft, for the clear-sighted space conditions analysis, the area advantages exhibition, peculiarly the excavation, as the unique space in the surrounding landscape and the existing post-quarries’ areas management, the proper road and paths shaping around the excavation with terraces and view points, creating clear, and defined in the landscape spacious accent with its transparent display of partial views which can be seen by the travelers from the passing by train.

In December 2003 the author’s team received an order for the palaeontological pavilion project, which was the first step of a scientific -searching centre.

In a very short period of time a new conception was prepared based on Principal’s general lines over- consulted with Professor Jerzy Dzik from the Polish Academy of Science.

The new conception must have taken into accounts, the restrictions resulted from the plot divisions and to manage the problem of sliding ground on the already existing tent, which is supposed to protect the slope’s excavations.

The authors decided to introduce a new element- a huge reinforced concrete retaining wall with the texture reflecting the layer-structure what is the leading idea of the project.

The reinforced concreted glass pavilion was placed on the natural, delicately formed and adjusted to the sightseeing land.

Palaeontological Pavilion Goczolowie OVO Grabczewscy plusMOOD 5 595x396 Palaeontological Pavilion | Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

Palaeontological Pavilion, image courtesy of Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

The Palaeontological Pavilion was created with the idea of protecting and exhibiting the unique fossils of Triassic reptiles and fossilized amphibians found in Krasiejów.

It was created as the documentary post predestinated to sightseeing. The pavilion center and the retaining wall protecting the slope are the integrated space composition. The retaining wall also constitutes the pavilion north wall and makes the upper viewing terrace.

Either the full walls and the retaining wall are made from reinforced concreted, but the pavilion is finished with face concrete while the reinforced wall with texture concrete.

Palaeontological Pavilion Goczolowie OVO Grabczewscy plusMOOD 1 595x893 Palaeontological Pavilion | Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

Palaeontological Pavilion, image courtesy of Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

Using different concrete textures on the retaining wall in the layer-structure presents the idea of layer- structure of the ground showing the Earth, which can be seen both in the pavilion and in the whole competitive idea of the project being realized in the future by the museum – scientific unit.

In the pavilion’s body there is contrast for the heavy walls of face concrete which is constituted by a glazed front from the south and west side, what enables the view both from the pavilion inside onto the post – quarry landscape and onto the display from the outside.

Palaeontological Pavilion Goczolowie OVO Grabczewscy plusMOOD 4 595x396 Palaeontological Pavilion | Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

Palaeontological Pavilion, image courtesy of Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

The glass floor on a steel grate fixed over the bony-bearing lets the visitors to move without collisions over the fossils. The moving terrace for the palaeontologists’ was designed over the field of fossils which will be explored for the next few years. The observation of the palaeontologists’ work will be the next attraction for tourists.

At present another element of the area management, like walking traps, educational paths, tourist infrastructure are being realized and are based on previously designed masterplan.

The spine of the educational path is the basic element of the management. The path takes the advantages of the existing landscape conditions – the BIOFORM, in a very attractive way and it acquaints the tourist with the pre-historical flora and fauna.

The realization of the fields’ continuation display is planned along the designed trap-walking the part of the architectural form which is floating and adhering to the surface.

The above mentioned field due to be framed by FORMS in order to restrain the unpredictable, rolling geometry of the BIOFORM.

The display fields present the arrangement of dinosaurs’ models which will be created by the suitable well- chosen green belt miscellaneous surfaces (utilization of the soil natural advantages ) and the reconstruction of the extinct plants characteristic for the particular period of time.

In its purposes, the Krasiejow’s area due to constitute unique on the world extent, educational park where the scientific, educational, amusement and recreational aspects will join together in a harmony.

For now, the new public space was created – out of disused quarry area. What is also important – this space is both accessible for public and protective for priceless fossils and scientific work as well.

Palaeontological Pavilion Goczolowie OVO Grabczewscy plusMOOD dwg 595x420 Palaeontological Pavilion | Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

Palaeontological Pavilion - Plan + Elevation + Section + Model, drawing courtesy of Goczolowie Architekci + OVO Grabczewscy Architekci

+ Assessment

The pavilion and traps were built in 2007.
The total cost estimated – 1 500 000 E.
The number of visitors since the opening reached 50 000.
Palaeontologists are working daily in pavilion and, during the summer, on the premises around.
The pavilion was granted several architectural prizes, including two most important ones – for the best concrete building in Poland and first of all – SARP (Association of Polish Architects) Prize of the Year for the best building in Poland.

+ Project credits / data

PROJECT

Palaeontological Pavilion and Walking Traps in Krasiejow near Opole

ADDRESS

Palaeontological Pavilion, Krasiejow, 26 Psie Pole Str, Poland

CLIENT

Dinopark Association
46 – 520 Ozimek, KS. Dzierzona 4B

CHRONOLOGY

1st Prize in an international open competition: 2003
Design: 2003 – 2004
Construction: 2005 – 2006
Completion pavilion: 2006
Completion walking traps: 2007

DATA

Usable floor area: 317 m²
Total floor area : 374 m²
Volume : 1820 m³
Plot area : 5760 m²
Masterplan : 30 ha

ARCHITECT

Goczolowie Architekci - Studio Autorskie, Zabrze, Poland and
OVO Grabczewscy Architekci, Katowice, Poland
arch.arch. Beata Goczol, Witold Goczol, Oskar Grabczewski, Katarzyna Chobot, Maciej Grychowski

Tags: , , , , , ,

Category: Architecture, Culture

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.