Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre | Francisco Mangado

• November 13, 2009

Avila Municipal Centre Francisco Mangado plusMOOD 01 595x396 Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre | Francisco Mangado

Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre, image courtesy of Francisco Mangado

Avila Municipal Centre Francisco Mangado plusMOOD 02 595x396 Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre | Francisco Mangado

Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre, image courtesy of Francisco Mangado

Spanish architect Francisco Mangado recently has completed the Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre located in Ávila, Spain. The project was inspired by the nature of landscape, it was designed as a sculpture carved out of the terrain.

The project combines two different geometries: the most orthogonal and elongated space contains the auditoriums and main halls, while the most precipitous and uneven one contains the exhibition spaces… the project draws inspiration from the evocative strength of the landscape, from the granitic mass which pervades everything. Seen from afar, and high up on the walls, the building should reveal no planes, but rather leave a volumetric imprint, as a sculpture carved out of the terrain.

Francisco Mangado

+ Project description courtesy of Francisco Mangado

Ávila is a dense and intense city. Surrounded by walls which have served to delimit and control its growth, every corner, every building and every framed view that derives from the sinuous tracing of its streets comes to highlight this perception. However, there is another density, a more intuitive one, which has to do with the quality of the land itself: a topographical, mineral compactness whose presence is revealed in a superb landscape sprinkled by granite stones which struggle to emerge and finally manage to do so in the artificial form of city walls. Ávila itself is a rock amid the harsh landscape surrounding it.

Avila Municipal Centre Francisco Mangado plusMOOD 07 595x396 Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre | Francisco Mangado

Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre, image courtesy of Francisco Mangado

Within such thickset contexts, any clear space takes on an added value much related to the concept of contrast or of boundary. In such cases a square serves as a means to free up interior space, and externally, to articulate the relationship with the city walls. The area outside the walls, usually linked to commercial activity, belies the origin of these voids which organize the space between the city inside, and the city outside. These areas which have managed to remain clear have earned the power to structure the city in the course of the years. The presence of an open space at the foot of the walls – once a river bed and later a cattle market –, where the new Congress Center shall go up, allows to think of new systems to structure the urban space.

Avila Municipal Centre Francisco Mangado plusMOOD 05 595x396 Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre | Francisco Mangado

Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre, image courtesy of Francisco Mangado

The site is characterized by the deep slope and the subsoil, which at least in the designated construction area, is granitic, thereby making excavation difficult. During project design the guiding principles were conceptual density, generosity in the way of occupying space, and exploitation of the topographical features of the site. The landscape, studded with granite pieces, provided the references needed.

Avila Municipal Centre Francisco Mangado plusMOOD 09 595x305 Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre | Francisco Mangado

Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre, image courtesy of Francisco Mangado

The Municipal Congress and Exhibition Center is aimed at becoming a meeting place to celebrate different kinds of events, a leveled area or plaza at the edge of the walls. The main level of this area is matched up with the highest point of the plot, so that its extension generates a large interior void that shall house, without excavation, the required functions. This ensures that the new constructions, in spite of the scale of the programs they serve, do not stand out disproportionately. As it nears the river, this leveled area adjusts with polyhedric folds to the lowest parts of the plot. However, the grounds where the building rests remain as a raised platform which allows to establish a visual relationship with the opposite bank and the river itself.

Avila Municipal Centre Francisco Mangado plusMOOD 13 595x396 Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre | Francisco Mangado

Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre, image courtesy of Francisco Mangado

In accordance with the contours of the site, the project combines two different geometries: the most orthogonal and elongated space contains the auditoriums and main halls, while the most precipitous and uneven one contains the exhibition spaces. Entry to the complex is clear and easy: the main auditoriums are reached from the square and from the higher part of the seating area, which allows to get a quick grasp of the interior space; and the exhibition areas have an independent entrance from the incisions on the platform in the eastern boundary and, since all the different areas are connected under the square, they can also be reached from inside the building. The exhibition halls of these levels are set out as extensions of the foyer areas. All public accesses concentrate at the square, whereas the service areas are located in the northern end, where the slope of the terrain has been maintained.

Avila Municipal Centre Francisco Mangado plusMOOD 16 595x378 Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre | Francisco Mangado

Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre, image courtesy of Francisco Mangado

From a formal and constructional point of view, the project draws inspiration from the evocative strength of the landscape, from the granitic mass which pervades everything. Seen from afar, and high up on the walls, the building should reveal no planes, but rather leave a volumetric imprint, as a sculpture carved out of the terrain. For this reason the roofs shall be designed to smoothly extend the vertical surfaces. The elongated, more orthogonal building is precisely sculpted; and the more abrupt piece which covers the exhibition areas is built by tilting the base of the square, and then spreads to meet the surrounding landscape. These folds generate the incisions through which natural light floods the interior, also allowing independent access to this area. Instead of thin cladding, thick granite pieces shall be used.

In keeping with the exterior treatment of the pieces, the interior halls will be clad in laminated glass with a fiberglass infill, generating a dense and mineral – rather than transparent – appearance.

Avila Municipal Centre Francisco Mangado plusMOOD SITE PLAN 595x419 Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre | Francisco Mangado

Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre - Site plan, drawing courtesy of Francisco Mangado

Avila Municipal Centre Francisco Mangado plusMOOD GRD FLR PLAN 595x420 Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre | Francisco Mangado

Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre - Ground floor plan, drawing courtesy of Francisco Mangado

Avila Municipal Centre Francisco Mangado plusMOOD BASEMENT FLR PLAN 595x420 Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre | Francisco Mangado

Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre - Basement floor plan, drawing courtesy of Francisco Mangado

Avila Municipal Centre Francisco Mangado plusMOOD SECTION 595x420 Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre | Francisco Mangado

Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre - Site sections, drawing courtesy of Francisco Mangado

+ Project credits / data

Project: Avila Congress and Exhibitions Municipal Centre
Site: Avila, Spain.
Total area: 18.944 m2 (Centre) 23.157m2 (Urbanization).
Total cost: 36.000.000 €
Year of contest: 2002. First Prize Project Contest
Year of project: 2003-2004
Year of construction: 2009

Client: Avila Town Hall-Junta de Castilla y León.
Architect: Francisco José Mangado Beloqui.
Work direction: Francisco José Mangado Beloqui.

Collaborators:

Architecture: Jose Maria Gastaldo, Francesca Fiorelli, Daniel Padrón Hernández, Daniel Marchelli, Ana Gabriela Salvador, Arina Keysers, Anjte Konrad.
Structural engineering: NB 35 SL (Jesús Jiménez Cañas / Alberto López) Ingenieros.
Installations engineering: Grupo JG Asociados (Enrique Monreal / Víctor González) Ingenieros.
Acoustic engineering: Higini Arau Estudi Acustic.
Lighting: ALS Lighting arquitectos consultores de iluminación (Antón Amann).
Quantity surveyors: Angel García. PA Aparejadores (Luis Pahissa / Fernando Pahissa).
Contractor: Volconsa SA.

Photographer: Pedro Pegenaute

+ All drawings and images courtesy of Francisco Mangado

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, Culture, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.