D&G Headquarters | Piuarch

• November 20, 2009

Piuarch DG plusMOOD 10 595x446 D&G Headquarters | Piuarch

D&G Headquarters, image courtesy of Piuarch

Milan-based architectural studio Piuarch has designed the New D&G Headquarters located in Milan, Italy.

The facades of the building housing the showrooms are entirely glazed and feature a series of vertical, closely spaced louvers of opal glass. This membrane, made of glass, acts as a filter, softly diffusing the daylight through the building and serving at the same time as a sunshade.

Piuarch

+ Project description courtesy of Piuarch
Piuarch DG plusMOOD SKETCH 595x367 D&G Headquarters | Piuarch

D&G Headquarters, sketch courtesy of Piuarch

The new headquarters of D&G in Milan house the showrooms for the fashion collections, the offices, a restaurant and a number of spaces for events, with a total surface of 5.000 square meters. The project reflects a rigorous architectural scheme, using natural materials such as white namibic stone, glass and crude steel sheets. Two bodies, of the 1920’s and the 1960’s respectively, face three streets, covering 5 floors and 2 basements. The first floor overlooks a garden of white cobblestone.

Piuarch DG plusMOOD 12 595x892 D&G Headquarters | Piuarch

D&G Headquarters, image courtesy of Piuarch

The facades of the building housing the showrooms are entirely glazed and feature a series of vertical, closely spaced louvers of opal glass. This membrane, made of glass, acts as a filter, softly diffusing the daylight through the building and serving at the same time as a sunshade. In the evening, the building from outside resembles an enormous lamp of diffused light. On the upper floor, the articulation of volumes allows the restaurant to enjoy the outlook on a series of terraces.

One of the project’s key factors is the combination of classical and contemporary elements. The early 900’s building, housing the offices, is juxtaposed to the new building made of glass.

Piuarch DG plusMOOD 08 595x881 D&G Headquarters | Piuarch

D&G Headquarters, image courtesy of Piuarch

A new volume has been added as a link between the two buildings, facing the internal courtyard and featuring stairs and ramps of crude sheet metal.

Piuarch DG plusMOOD 11 595x892 D&G Headquarters | Piuarch

D&G Headquarters, image courtesy of Piuarch

The showrooms form open spaces, bound by a central block with the restrooms on one side and by the glazed façade on the other.

The furnishing elements are made of polished steel and crude sheet metal, while plasma screens are placed in unexpected corners.

The linearity of forms and the uniformity of materials can be found in both architectural and furnishing elements. The white namibic stone, the opal and transparent glass, together with crude and bright steel, seek for an architectural synthesis that can reflect the identity of D&G.

Piuarch DG plusMOOD FLR PLAN 595x841 D&G Headquarters | Piuarch

D&G Headquarters, floor plan courtesy of Piuarch

Piuarch DG plusMOOD SECTION 595x437 D&G Headquarters | Piuarch

D&G Headquarters, section courtesy of Piuarch

+ Project credits / data

Project: D & G Headquarters
Location: Milan, Italy
Client: Dolce & Gabbana S.p.a
Architectural & Interior Design: Piuarch -  Francesco Fresa, Germàn Fuenmayor, Gino Garbellini, Monica Tricario with Miguel Pallarés, Luca Lazzerotti, Fortuna Parente, Magali Roig Liverato
Reception’s furniture Design: Ron Arad Associates
Structural Design: FV Progetti S.n.c.
M&E Design: Gtec S.a.s.
Photos: Ruy Teixeira

+ All images and drawings courtesy of Piuarch

Tags: , , , , , , ,

Category: Architecture, Commercial

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. dieu says:

    “This membrane, made of glass, acts as a filter, softly diffusing the daylight through the building and serving at the same time as a sunshade”
    Hahahahahahahahahahahahahahahahahaha! -”softly diffusing”- very funny
    at least they will no be cold!
    good luck working there!

    i bless you

  2. Peter says:

    I like the façade effect, it created a better relationship between shopfront and street, but the courtyard is a bit being solid…

  3. Ali Manco says:

    Looks like a Chipperfield project. Loved the Miesian simplicity of the volume and façades.

  4. dieu says:

    nobody complains about unlivability, non eco …etc… any idea how much aircon you need to hinder people dieing in this greenhouse.
    look at the 2nd picture! notice anything??? isn’t eco stuff cool and contemporary at the moment!?

    BAD architect!

    glass acting as a sunshade … what an idiot i am! why didn’t i come up with this!

    -”In the evening, the building from outside resembles an enormous lamp of diffused light” — you are an magician dude! and soooo romantic!

    nice work! can i do an internship in your company pleeeeeease!!!
    (a part of knowing what good is, is to learn what the bad is!)