IT-Fornebu Portal Building | A-Lab

• November 25, 2009

IT Fornebu Portal Building A Lab plusMOOD 595x396 IT Fornebu Portal Building | A Lab

IT-Fornebu Portal Building, image courtesy of A-Lab

IT-Fornebu Portal building is a winning project in 2004 designed by Norway-based architectural firm A-Lab, the project is recently completed to house the business and incubation centre for information technology companies.

The main concept was to strip and divide the program into independent architectonic elements, clearly defined by function, in order to gain maximal flexibility and distinct architectural identity.

A-Lab

+ Project description courtesy of A-Lab

The building is located in Fornebu, the former Oslo Airport, Norway. The new Portal building is an extension to the old Airport Terminal building housing the Business and incubation centre for information technology companies; IT-Fornebu. The Fornebu area is experiencing a surge in development, transforming a previously Airport into a new city-wide destination for business. The IT-Fornebu Portal building consists of approximately 28000 m2, was developed by the IT-Fornebu Eiendom and designed by A-lab architects.

a-lab was commissioned to develop the building, after winning the competition in 2004.

History
In 1998 the Old Fornebu airport closed after 60 years of function. A platform of possibilities was left open for new fields of investment. The new Business centre for information technology was created then by the IT Fornebu AS group responsible for administering and developing the IT Fornebu vision. Therefore it was required that the design of Portalbuilding would combine the vision of the new Fornebu Business centre and establish an efficient and flexible cluster of offices in the area.

IT Fornebu Portal Building A Lab plusMOOD 2 595x446 IT Fornebu Portal Building | A Lab

IT-Fornebu Portal Building, image courtesy of A-Lab

Criteria
In the design A-lab prioritised people. The design criteria’s were to reduce volume and waste, provide an effective, efficient and healthy workplace, enhance communications and give a flexible layout. We believe that successful organizations are made of people who are connected and inspired, who learn through collaboration, share ideas and are motivated towards excellence. We imagined a place where people are present and engaged in mind and body.

The building supports the development and transmission of knowledge, skills, values and ideas, as well as the opportunity for companies to express their own identity.

Ambition
How to make a speculative office building respond to ultimate typological efficiency? How can a building be flexible in order to adapt to several plan typologies? How can an office plan be adjusted to different organization criteria’s, from the smallest office unit to large corporate companies? How to reconcile both the developer’s economic requirements for a spec office with the architects vision?

IT Fornebu Portal Building A Lab plusMOODDIAGRAM 595x208 IT Fornebu Portal Building | A Lab

IT-Fornebu Portal Building, diagram courtesy of A-Lab

IT Fornebu Portal Building A Lab plusMOOD Diagram 2 595x208 IT Fornebu Portal Building | A Lab

IT-Fornebu Portal Building, diagram courtesy of A-Lab

Concept
The main concept was to strip and divide the program into independent architectonic elements, clearly defined by function, in order to gain maximal flexibility and distinct architectural identity. A continuous base resolves the height difference of the terrain between the main street and the existing Terminal building, and forms a multifunctional floor for the Portal building. The project consists of four glazed office blocks, where light, views and acoustics are optimal, four stone clad supply towers and the public Hub covered in “mandarin red” aluminum composite panels, lifted over the main entrance.

IT Fornebu Portal Building A Lab plusMOOD 1 595x191 IT Fornebu Portal Building | A Lab

IT-Fornebu Portal Building, image courtesy of A-Lab

Building
The four office blocks have a rectangular and rational form and are relieved of all the internal cores and vertical structure allowing an efficient and flexible internal organisation, based on a flexible open floor, a tabula rasa plan, where different users can define and design their special necessities, with a variety of possibilities. Each office block has 5 floors with a total area of 3750m2.

The structure is put outside the exterior façade. It is shaped as a diagonal steel structure around the block and is attached every 4,8 meters with a steel joint through the façade to the floor beams.

All shared functions such as vertical communication, technical services and wet cores are placed in intermediate towers, detached from the working areas. The towers are designed as closed massive monoliths, where the program that does not need daylight or views is located.

The free-form orange Hub is an exception and has a clear identity, it acts as a strategic element that glues all the activities, highlights the synergy between the existing terminal Building and the new It-Fornebu Portalbuilding.

On behalf of IT Fornebu AS and a-lab architects.

IT Fornebu Portal Building A Lab plusMOOD Plans 595x627 IT Fornebu Portal Building | A Lab

Ground floor plan + 3rd floor plan, drawing courtesy of A-Lab

IT Fornebu Portal Building A Lab plusMOODFacades 595x385 IT Fornebu Portal Building | A Lab

South elevation + East elevation, drawing courtesy of A-Lab

+ Project credits / data

Location: Fornebu, Norway
Function: Offices, extension to existing complex
Build cost: 500 mill NOK
Total floor area: 28 000 m2
Stories: 6
Structure: Steel and concrete (prefabricated)
Finish: glass, stone and aluminium composite panels
Completion: November 2009

Partners: Odd Klev, Geir Haaversen, Adnan Harambasic,
Design team: Jan Petter Seim, Tonje Løvdahl, Tor Inge Hjemdal, Jarand Midtgaard, Inger Totland
Client: IT-Fornebu Eiendom
Architect: a-lab
Interior design: a-lab
Landscape design: Asplan Viak
Structural engineer: Rambøll Norge AS (competition phase: Arup)
M&E services: Electro : Føyn Consult / Ventilation : Norconsult
Photographer: Luis Fonseca

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, Office

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.