Norreport Train Station | COBE + Public Architects

• November 4, 2009

Norreport Train Station COBE plusMOOD 1 595x354 Norreport Train Station | COBE + Public Architects

Norreport Train Station, rendering courtesy of COBE

Norreport Train Station COBE plusMOOD section 595x112 Norreport Train Station | COBE + Public Architects

Norreport Train Station - Section, drawing courtesy of COBE

Danish Architects COBE, in collaboration with Public Architects, Grontmij Carlbro and Bartenbach LichtLabor, have won the international competition for the new Norreport Train Station in Copenhagen, Denmark. The design is conceived as series of floating roofs, covering the transparent glass pavilions, it creates the welcoming sense and is easily accessible and visible from all around.

Norreport Train Station has a special significance for all residents in Copenhagen. We look forward to develop our proposal and deliver a new train station which will be a new useful urban space for all people in Copenhagen.

Dan Stubbergaard, Partner-in-Charge, COBE.

+ Project description courtesy of COBE

COBE wins competition for The New Norreport Train Station in Copenhagen, DK

Danish Architects COBE, in collaboration with Public Architects, Grontmij Carlbro and Bartenbach LichtLabor, are awarded first place in the international competition to design the new Norreport Train Station in Copenhagen, Denmark.

 Norreport Train Station | COBE + Public Architects

Norreport Train Station, image courtesy of COBE

Norreport Train Station is the busiest train station in Denmark with around 250000 persons passing daily. The new train station and surrounding urban space will be a new attraction for the area and a natural gathering place.

Norreport Train Station COBE plusMOOD 2 595x237 Norreport Train Station | COBE + Public Architects

Norreport Train Station, rendering courtesy of COBE

The project is conceived as a series of rounded, almost floating roofs covering individual transparent glass pavilions. All station facilities will be visible and easily accessible and the station will appear like an open and welcoming public space.

Norreport Train Station COBE plusMOOD 3 595x354 Norreport Train Station | COBE + Public Architects

Norreport Train Station, rendering courtesy of COBE

Norreport Train Station COBE plusMOOD diagram bocycle parking Norreport Train Station | COBE + Public Architects

Norreport Train Station - Diagram of bicycle parking, drawing courtesy of COBE

The project wants to show that Copenhagen is proud to be called the world’s best bicycle city. This is why all bicycle parking will be a visible and central element in the future urban space.

In order to create a clear hierarchy between the area for bicycles and the area for city life, all bicycle parking is placed 40 cm below the city floor. The bicycle parking will be lighted by innumerable LED lights in the night.

Furthermore 11 ventilation towers will be placed on the plaza surrounding the train station. They will provide fresh air to the underlying train platforms. The towers will also function as lightning on the plaza and as digital information pillars with fully integrated LED screens for information about train departures, cultural events, advertisement etc.

Norreport Train Station COBE plusMOOD siteplan 595x203 Norreport Train Station | COBE + Public Architects

Norreport Train Station - Site plan, drawing courtesy of COBE

+ Project credits / data

Architect: COBE, in collaboration with Public Architects, Grontmij Carlbro and Bartenbach LichtLabor
Project: The new Norreport Train Station
Location: Copenhagen, Denmark.
Status: 1st prize
Rendering: Luxigon

+ About COBE

COBE is a young architecture office based in Copenhagen and Berlin, founded in 2005. COBE’s main focus is urban matters in complex situations. Our profession spans from the physical realization of architectural design to the research dimension of strategic urban planning.

COBE has just finalized the construction of the new Taastrup Theatre in Taastrup, Denmark and is now, among other projects, working on the New Culture House and Library in Copenhagen North West, and the planning of the most extensive city development project in Scandinavia: The new sustainable city district, Nordhavnen, 4 kilometres from the city centre of Copenhagen, Denmark.

COBE currently has a staff of 15 dedicated people and is led by the two young architects Dan Stubbergaard and Vanessa Miriam Carlow.

Tags: , , , ,

Category: Architecture, Transportation

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. [...] new design for the redesign of Copenhagen’s Norreport train station. Slightly retro in style, the architects’ vision of the new station is composed of a series of curved, floating roofs set on dynamic glass [...]