Sorrento Beach House | Marcus O’Reilly Architects

• November 14, 2009

Sorrento Marcus OReilly plusMOOD 10 595x329 Sorrento Beach House | Marcus OReilly Architects

Sorrento Beach House, image courtesy of Marcus O'Reilly Architects

Australian architectural firm Marcus O’Reilly Architects has designed a beach house in Sorrento on Victoria’s Mornington Peninsula in Australia.

+ Project description courtesy of Marcus O’Reilly Architects

The Colour of Tea Trees

Marcus O’Reilly Architects has carefully designed a low key, site responsive beach house in Sorrento on Victoria’s Mornington Peninsula in Australia. The timber clad structure reinterprets a longstanding beach house tradition in the area. It uses local materials to blend into, respect and compliment it’s sought after, national park adjacent location.

Sorrento Marcus OReilly plusMOOD 04 595x375 Sorrento Beach House | Marcus OReilly Architects

Sorrento Beach House, image courtesy of Marcus O'Reilly Architects

The site, which has been in the owner’s family for more than fifty years, is heavily populated with eucalyptus trees which grow out of the rolling sand dunes of the area. Floating green stained cedar volumes and bleached timbers visually respond to the Eucalyptus canopies. The volumes step up the sand dune allowing it to be virtually undisturbed as it rises to the rear of the site. The front volume is anchored to the ground by canted sandstone walls lending a sense of gravitas to the otherwise light wood framed structure.

Sorrento Marcus OReilly plusMOOD 03 595x396 Sorrento Beach House | Marcus OReilly Architects

Sorrento Beach House, image courtesy of Marcus O'Reilly Architects

The main living level stretches east to west along the site to welcome northern light into each room of the house. The light is cleverly filtered through tea tree stake sunshades and screens which add to the vernacular of the house. The point of entry of the house is up a timber staircase with playful and unpretentious custom galvanized steel balustrades which leads to an expansive deck covered with a radial polycarbonate and timber awning. The architect chose a low maintenance material palette which was not only intended to stand up to the tests of sandy boogie boards, wet towels and teenage parties but also improve with age.

Sorrento Marcus OReilly plusMOOD 13 595x893 Sorrento Beach House | Marcus OReilly Architects

Sorrento Beach House, image courtesy of Marcus O'Reilly Architects

Sustainable issues were to the fore, primarily with passive Solar performance. The orientation, size, volume of building, insulation and the weight were modelled to assess how much extra ballast would be needed to add to the southern walls to obtain the required thermal mass. The calculations paid off and rendered Air Conditioning unnecessary despite the obvious difficulties involved in obtaining optimal thermal performance for a structure that is up on stilts and lightweight in a temperate climate. Passive ventilation and 10,000 litre rainwater tanks complete the package.

Sorrento Marcus OReilly plusMOOD FLR PLAN 595x305 Sorrento Beach House | Marcus OReilly Architects

Sorrento Beach House, floor plan courtesy of Marcus O'Reilly Architects

+ Project credits / data

Architect: Marcus O’Reilly Architects
Project: Sorrento Beach House
Location: Victoria, Australia
Photography: Dianna Snape

+ All images and drawings courtesy of Marcus O’Reilly Architects

Tags: , , , , , ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.