DSO-PLEX Information Technology & Electronics Mall | Söhne & Partner Architekten

• December 25, 2009

Form Follows Fiction Söhne plusMOOD 2 595x238 DSO PLEX Information Technology & Electronics Mall | Söhne & Partner Architekten

DSO-PLEX Information Technology & Electronics Mall, rendering courtesy of Söhne & Partner Architekten

Form Follows Fiction Söhne plusMOOD 5 595x238 DSO PLEX Information Technology & Electronics Mall | Söhne & Partner Architekten

DSO-PLEX Information Technology & Electronics Mall, rendering courtesy of Söhne & Partner Architekten

DSO-PLEX Information Technology & Electronics Mall by Austria-based Söhne & Partner Architekten, it was designed to express the image of modern and advanced technology, the skin was made of glass and solar panels in various colours, to give different visual expressions in different weather conditions and viewing angles.

+ Project description courtesy of Söhne & Partner Architekten

form follows fiction

Being an epitome of modern and advanced technology the space ship was the basic idea for this concept, embodying all the dreams and visions of the future and with the development and application of most recent technologies. An introvert, rhizomatic arcade is connected to the outside world merely by three gates and elliptical platforms.

Form Follows Fiction Söhne plusMOOD 9 595x446 DSO PLEX Information Technology & Electronics Mall | Söhne & Partner Architekten

DSO-PLEX Information Technology & Electronics Mall, rendering courtesy of Söhne & Partner Architekten

Its interior seems to be a enclosed, self-sufficient microcosm where the visitor can dedicate himself entirely to lifestyle and shopping.

Form Follows Fiction Söhne plusMOOD 1 595x238 DSO PLEX Information Technology & Electronics Mall | Söhne & Partner Architekten

DSO-PLEX Information Technology & Electronics Mall, rendering courtesy of Söhne & Partner Architekten

An envelope made of glass and solar panels encloses the large complex, produces energy, serves as a protective cover and stimulates a playful and communicative relationship between inside and outside. Photovoltaics and colourfully coated glass panes create an apparently flaky skin that shimmers in various colours and changes its appearance depending on perspective and daytime. In coorperation with DL.

+ Project credits / data

Project: DSO-PLEX Information Technology & Electronics Mall

Location: Dubai, United Arab Emirates
Start of planning: July 2007
Architect: Söhne & Partner Architekten
Team: Simon Gassner, Mathias Exner, Thomas Mayerhofer
Net area: 80,000 m2
3d visualisation: miss 3
Structural Design: RWT+

+ All images and drawings courtesy of Söhne & Partner Architekten

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, Commercial, Mixed Use