House Van Colen | Compagnie-O architecten

• December 4, 2009

House Van Colen Compagnie O plusMOOD 595x446 House Van Colen | Compagnie O architecten

House Van Colen, image courtesy of Compagnie-O architecten

House Van Colen Compagnie O plusMOOD ELEVATION 595x420 House Van Colen | Compagnie O architecten

House Van Colen - Elevation, drawing courtesy of Compagnie-O architecten

Belgium architectural firm Compagnie-O architecten recently has completed the House Van Colen in Wingene, Belgium. The house is beautifully sited in the Flemish countryside with the minimum impact to the existing topography. Due to its condition, the living spaces was organized on the first floor which connected by a bridge from the street, while having a panoramic view on the surrounding meadows.

+ Project description courtesy of Compagnie-O architecten

This is a house for mister Van Colen, a busy vet and homebuilder at the same time. It is located in Wingene, a typical West-Flemish country town. The building plot adjoins a spit of valuable agricultural land. The street forms the winter bed of this natural landscape and is therefore situated higher than the actual plot.

House Van Colen Compagnie O plusMOOD 4 595x446 House Van Colen | Compagnie O architecten

House Van Colen, image courtesy of Compagnie-O architecten

It is a typical Flemish reflex to elevate ones private parcel. The landscape towards the street is, in that way, reshaped into a chain of little artificial hills, each carrying a private dwelling. Every man for himself, God for us all.

House Van Colen Compagnie O plusMOOD 2 595x696 House Van Colen | Compagnie O architecten

House Van Colen, image courtesy of Compagnie-O architecten

The “Van Colen” house, however, deviates from this over-all principle because it is inserted onto the natural ground level, lower than the street. This attitude disassociates the house immediately from its neighbors and thus, the average way of building/ architectural stereotype in the Flemish countryside.

The preservation of the existing topography is a first and clear design-guideline. It leads directly to a different planning of the program of this dwelling: the living-area is situated on the first floor, the bedrooms are located on the ground floor with immediate access to the garden and fields. If you look at it from the street, most of the living takes place at a “bel-étage”. A (not yet constructed) bridge/walkway connects the street and living area. Thanks to the principle of the “bel étage”, the kitchen and living room have a panoramic view on the surrounding meadows.

House Van Colen Compagnie O plusMOOD 1 595x846 House Van Colen | Compagnie O architecten

House Van Colen, image courtesy of Compagnie-O architecten

The second design-guideline introduces the well-known Flemish stable typology: an industrial ready-made steel structure built in no time.

Under this stack, the homebuilder has organized his own dwelling, building the rooms brick by brick.

House Van Colen Compagnie O plusMOOD 3 595x449 House Van Colen | Compagnie O architecten

House Van Colen, image courtesy of Compagnie-O architecten

This way of working stretches the building-period for sure. However, we prefer the commitment of this homebuilder, which is intriguing to watch, rather than a “normal” building-process, regardless of the pure aesthetic consequences. The house is by definition never finished.

This is not nice-nice design.

House Van Colen Compagnie O plusMOOD GRD LEVEL 595x842 House Van Colen | Compagnie O architecten

House Van Colen - Ground floor plan, drawing courtesy of Compagnie-O architecten

House Van Colen Compagnie O plusMOOD LEVEL 1 595x842 House Van Colen | Compagnie O architecten

House Van Colen - 1st floor plan, drawing courtesy of Compagnie-O architecten

House Van Colen Compagnie O plusMOOD SECTION 595x420 House Van Colen | Compagnie O architecten

House Van Colen, image courtesy of Compagnie-O architecten

+ Project credits / data

Architect: Compagnie-O architecten
Project: House Van Colen
Location: Wingene, Belgium
Photography: © Frederik Vercruysse

Tags: , , , ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.