Lightsails | Söhne & Partner Architekten

• December 26, 2009

Lightsails Söhne plusMOOD 05 595x775 Lightsails | Söhne & Partner Architekten

Söhne & Partner Architekten, image courtesy of Söhne & Partner Architekten

TOPOGRAPH LEUCHTEN 595x329 Lightsails | Söhne & Partner Architekten

Söhne & Partner Architekten, drawing courtesy of Söhne & Partner Architekten

Söhne & Partner Architekten’s lightsails project was designed as guiding symbols for the exhibition around the Millstaetter lake, Austria.

+ Project description courtesy of Söhne & Partner Architekten

guiding symbol

Lightsails as guiding symbols for the exhibition around the Millstaetter lake, Austria. The lighthouse is used as a metaphor to guide the visitors around the different exhibitions. Nowadays the lighthouse is used as a symbol of holidays, sea, adventure and water.

Lightsails Söhne plusMOOD 10 595x895 Lightsails | Söhne & Partner Architekten

Söhne & Partner Architekten, image courtesy of Söhne & Partner Architekten

Lightsails Söhne plusMOOD 11 595x291 Lightsails | Söhne & Partner Architekten

Söhne & Partner Architekten, image courtesy of Söhne & Partner Architekten

The objects are abstract sails, as a “light-space-installation”. The objects are orientated to the lake. The lake Millstättersee is getting a tribune out of water, because the energy of the lake is trapped, converted and reflected as light. So the sails are working as a transmitter and receiver at the same time.

Lightsails Söhne plusMOOD Diagram 595x367 Lightsails | Söhne & Partner Architekten

Söhne & Partner Architekten, diagram courtesy of Söhne & Partner Architekten

The illumination is reacting to the surrounding – the more people approaching the sails the more vibrate light. The illumination is also reacting to the temperature – they are constantly changing the colour. The colder the temperature the warmer the colour if light is getting.

In association with Karl Sodek.

+ Project credits / data

Project: Lightsails
Location: Carinthia, Austria – Millstätter Lake
Start of planning: January 2008
Completition: May 2008
Client: MTG- Millstatt
Design: Söhne & Partner Architekten
Team: Tobias Klaubert, Sigrid Rückl
Photos: Gisela Erlacher
Companies: Steel structure – Fa. Zeilinger
Glass - Fa. Zeilinger
Electrical: Fa. Ottacher
Lights: Friendlyhouse

+ All images and drawings courtesy of Söhne & Partner Architekten

Tags: , , , ,

Category: Landscape, Lighting

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. [...] changing the colour. The colder the temperature the warmer the colour if light is getting. [...]