Neighbourhood Park San Donà di Piave | Cino Zucchi Architetti

• January 24, 2010

CZA PSDP plusMOOD 01 595x422 Neighbourhood Park San Donà di Piave | Cino Zucchi Architetti

Neighbourhood Park, image courtesy of Cino Zucchi Architetti

CZA PSDP plusMOOD 02 595x482 Neighbourhood Park San Donà di Piave | Cino Zucchi Architetti

Neighbourhood Park, image courtesy of Cino Zucchi Architetti

Cino Zucchi Architetti, in collaboration with landscape architect Gueltrini e Stignani have designed the Neighbourhood Park in San Donà di Piave, Venice, Italy.

+ Project description courtesy of Cino Zucchi

Flowering paths
A snow-white neighbourhood park in San Donà di Piave

San Donà de Piave is a typical medium-sized town in the Veneto region, where the old nucleus of a country settlement has been rapidly surrounded by the physical consequences of the fast and unexpected economical growth of the last thirty years. The history of the place is strongly tied to the agricultural basis of its traditional economy, and its slow but constant action of deviating the spontaneous course of natural features to meet utilitarian goals. Today, the area works as a large expanded industrial and commercial area, in a landscape alternating the earth dams protecting form the Piave river floods, retail parks, and a rather mediocre suburban mid-density sprawl of residential types with poor open space design.

CZA PSDP plusMOOD 09 595x396 Neighbourhood Park San Donà di Piave | Cino Zucchi Architetti

Neighbourhood Park, image courtesy of Cino Zucchi Architetti

If the historical environment has in time shaped a number of public spaces whose spatial features match well the sociological dimension of small-town living, the new expansions often fail to host convincing meeting places capable of confronting themselves with the evolutions of lifestyles in terms of density, privacy, perception of safety.

The public commission by the city of San Donà de Piave to design a small neighbourhood park located in the middle of one of these suburban developments was the occasion to experiment on the theme of a contemporary public space in this “middle landscape”. The initial data were somehow discouraging; a poor design of the new street network, mediocre architectural solution for the houses, little or no public services to animate the new space, but more that that the strongly “residual” character of the plot assigned to the park, with little public accessibility and cut off from the main street by a planned parking lot.

CZA PSDP plusMOOD 0 595x403 Neighbourhood Park San Donà di Piave | Cino Zucchi Architetti

Neighbourhood Park, image courtesy of Cino Zucchi Architetti

The shape of the given plot surrounded by two-to-four floors high houses has been redesigned to open it up to the south toward the main street. Next to this main access, the planned parking has been turned ninety degrees to form a bean-shaped surface paved in brightly coloured asphalt and screened by an earth dune recalling the river dams of the context. A main hard surface of small white pebbles cast in white concrete unifies the pedestrian paths, deforming its width, shape and level to become in turn a seat, an open-air auditorium, a fountain, a gathering place for kids, a bicycle route, a picnic spot. A spiralling wooden screen shelters a playground lit by a high lamp pole in the shape of a sprout. A series of “ripples” in the concave higher slope acts as an informal amphitheatre for events, and their central crossed height offset create a low-pitched ramp for wheelchairs. An artificial water spring – with time-planned intensity differences in the strength and volume of the stream at half-hour intervals- cascades down from the higher mound through a series of slits to a moon-shaped pool.

CZA PSDP plusMOOD 10 595x400 Neighbourhood Park San Donà di Piave | Cino Zucchi Architetti

Neighbourhood Park, image courtesy of Cino Zucchi Architetti

Trees, lighting fixtures and white stone benches pierced by tree pots help define the space and create different microclimates in the different seasons. A central area next to a drinking water fountain is shaded by denser trees, offering a fresher spot in warm summers; a roughly circular concrete bench is bent around a single large oak tree to seat informal chats or picnics. The height of the earth mounds which embrace the wide central meadow is studied the protect the space from the surrounding disorder but not to screen off the view from and to the houses. A number of radial paths connect the central space to the bike and pedestrian network which connects the neighbourhood to the larger city structure.

A continuous earthwork, rather than a number of separated “services”, respond to the few needs of “well-being” and leisure of a park, contributing to reduce rather than increase the visual and spatial disorder of the suburban sprawl.

The glaze from the white paving, quite strong in the sunniest days (the neighbours tenderly labelled it “Snowwhite” or “the Suntan park”), slowly changes into coloured shades the different hours and seasons, amplifying the perception of natural events and weather changes as a large sundial or a landscape, reconciling the natural dimension with the daily city life. The evening light design amplifies the different character of the areas: an array of slender light poles follow the gentle curve of the paths, ground-level horizontal light points exaggerate the roughness of the paving surface, and the high light pole in the playground signals the park from the perimeter road.

The park has already become a very lively meeting place at all hours, hosting relaxed newspaper readers as well as mountain bike acrobats, old ladies gossiping and youngsters playing guitar.

+ Project credits / data

Project: Neighbourhood Park
Location: San Donà di Piave (Venice)
Year: 2005-2007
Dimension: 20.000 mq
Client: Consorzio Borgo Vecchio

Architect: Cino Zucchi Architetti
Cino Zucchi, Pietro Bagnoli with Francesco Cazzola, Filippo Facchinetto

Model: Filippo Carcano
Landscape consultancy: Paolo Gueltrini e Antonio Stignani
Coordination: Proteco s.r.l.

+ All images and drawings courtesy of Cino Zucchi Architetti

Tags: , ,

Category: Landscape

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. [...] raro, ma quando è cosi’ sono veramente contento di essere italiano : questo parco è a san donà di piave ed è stato progettato da cino zucchi ( che robin dice che è uno bravo e [...]