Salewa Spa Headquarters | Cino Zucchi Architetti + Park Associati

• January 13, 2010

Salewa Spa Headquarters Cino Zucchi Architetti plusMOOD Night view 595x357 Salewa Spa Headquarters | Cino Zucchi Architetti + Park Associati

Salewa Spa Headquarters, rendering courtesy of Cino Zucchi Architetti + Park Associati

Salewa Spa Headquarters Cino Zucchi Architetti plusMOOD Model view 595x396 Salewa Spa Headquarters | Cino Zucchi Architetti + Park Associati

Salewa Spa Headquarters, image courtesy of Cino Zucchi Architetti + Park Associati

Italian architect Cino Zucchi Architetti and Park Associati designed the Salewa Spa Headquarters in Bolzano, Italy. The project is now on site and scheduled to complete on 2011.

+ Project description courtesy of Cino Zucchi Architetti + Park Associati

The new Salewa Headquarters, one of the most prominent manufacturers in Bolzano, is situated in an exceptional location adjacent to the Bolzano highway suggesting a “landscape” building, in formal dialog with the surrounding steep cliffs. As well as housing new work spaces and an indoor climbing gym, the building aims to provide a space for interaction and communication between the company and its network of suppliers, partners and clients.

Salewa Spa Headquarters Cino Zucchi Architetti plusMOOD View1 595x357 Salewa Spa Headquarters | Cino Zucchi Architetti + Park Associati

Salewa Spa Headquarters, rendering courtesy of Cino Zucchi Architetti + Park Associati

The new headquarters represents a point of convergence between different elements of everyday life: from physical, social and communicative dimensions to work styles and leisure.

Salewa Spa Headquarters Cino Zucchi Architetti plusMOOD View2 595x357 Salewa Spa Headquarters | Cino Zucchi Architetti + Park Associati

Salewa Spa Headquarters, rendering courtesy of Cino Zucchi Architetti + Park Associati

The Salewa headquarter is formed by a series of multifaceted slabs and towers, including a 50 metre-high structure which when built will be the tallest building in the city. The project combines an electro-coloured micro-perforated aluminium skin which protects the most exposed parts of the building with a large vertical glass covering.

The resulting visual effect is that of a rock crystal. The interplay between the thin sheet metal-like pillars and the delicate protective layers frame the façades and underline the contrast between the visible and invisible areas. Situated in a particular geographic location, this complex represents a place of information exchange between the dense web of material and immaterial relations that constitute the life of a modern company.

Salewa Spa Headquarters Cino Zucchi Architetti plusMOOD General plan 595x467 Salewa Spa Headquarters | Cino Zucchi Architetti + Park Associati

Salewa Spa Headquarters - Site plan, drawing courtesy of Cino Zucchi Architetti + Park Associati

Salewa Spa Headquarters Cino Zucchi Architetti plusMOOD ele 595x212 Salewa Spa Headquarters | Cino Zucchi Architetti + Park Associati

Salewa Spa Headquarters - Elevation, drawing courtesy of Cino Zucchi Architetti + Park Associati

Salewa Spa Headquarters Cino Zucchi Architetti plusMOOD ele 2 595x212 Salewa Spa Headquarters | Cino Zucchi Architetti + Park Associati

Salewa Spa Headquarters - Elevation, drawing courtesy of Cino Zucchi Architetti + Park Associati

Salewa Spa Headquarters Cino Zucchi Architetti plusMOOD Section 595x212 Salewa Spa Headquarters | Cino Zucchi Architetti + Park Associati

Salewa Spa Headquarters - Section, drawing courtesy of Cino Zucchi Architetti + Park Associati

+ Project credits / data

Project: Salewa Spa Headquarters Bolzano, Italy

Address: Bozen, Italy

Date:
Competition: 2007
On Site: 2009
Expected date of completition: 2011

Client: Oberalp S.p.a.

Architect:
Cino Zucchi Architetti – Cino Zucchi
Park Associati – Filippo Pagliani, Michele Rossi

Design team:
Elisa Taddei_Project Leader
Lorenzo Merloni
Marco Panzeri
Pietro Pezzani
Alessandro Rossi
Madoka Tomita
Fabio Calciati_Rendering

General co-ordination and project management:
Plan Team GmbH, Bozen
Johann Rock, Rupert Cristofoletti

Structural Engineering:
Kauer&Kauer Ingenieure, Bozen
Georg e Ulrich Kauer

Mechanical and Electrical engineering:
Energytech Ingegneri S.r.l., Bozen
Georg Felderer

Fire prevention engineering:
Energytech Ingegneri S.r.l., Bozen
Georg Felderer

Local Architect:
Brigitte Kauntz, Bozen

Cost Evaluation & Engineering:
Studio Luraschi, Venegono Superiore (Va)
Franco Luraschi

Kletterhalle:
Ralf Preindl, Brixen

Tags: , , , ,

Category: Architecture, Office

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.