A crystalline landmark for Helsingborg | Schmidt Hammer Lassen Architects

• February 2, 2010

Helsingborg Schmidt Hammer Lassen plusMOOD 03 595x446 A crystalline landmark for Helsingborg | Schmidt Hammer Lassen Architects

A crystalline landmark for Helsingborg, rendering courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

Helsingborg Schmidt Hammer Lassen plusMOOD 06 595x332 A crystalline landmark for Helsingborg | Schmidt Hammer Lassen Architects

A crystalline landmark for Helsingborg, site plan courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

In Sweden, Danish architects Schmidt Hammer Lassen Architects‘s winning project aims to create a crystalline landmark for Helsingborg. By giving the new life to the existing city waterfront, the project consists of a 16,900 m2 congress and hotel facility and 17,100 m2 housing. It was inspired by the city’s block structure, skewed and developed from a systematic grip to become dynamic pattern and finally formed a series of unique urban rooms in between the building blocks.

This scheme creates a range of varied and unique city spaces. It forms a life between the buildings, the accessible ground levels, and the new building has coherence with the city. We have created a dynamic architecture, which gives Helsingborg a new landmark on this unique and special site.

Kristian Ahlmark, project architect and associate partner of schmidt hammer lassen architects

+ Press release courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

A crystalline landmark for Helsingborg

Schmidt hammer lassen architects have won a competition for a Congress and Hotel Centre on the central harbour front of Helsingborg in Sweden, which is a 15-minute ferry trip from Elsinore in Denmark. The property development competition was won in conjunction with Swedish developer Midroc and engineering/architect consultants Sweco.

The project consists of a 16,900 m2 congress and hotel facility and 17,100 m2 housing on the most attractive area of Helsingborg – the former central ferry dock Ångfärjan in the city centre. The new facilities will play an important part in the ongoing development of the promenade running the length of the city waterfront.

Helsingborg Schmidt Hammer Lassen plusMOOD 01 595x361 A crystalline landmark for Helsingborg | Schmidt Hammer Lassen Architects

A crystalline landmark for Helsingborg, rendering courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

The building is characterized by a deformation of the grid into a crystalline expression that has coined the nick name “The Salt Crystals”. The 12-storey hotel volume in the south east corner with its light, generic and broken facades will become the new landmark of the city.

The congress centre starts in three stories at the opposite end and grows gradually to become the 12-storey hotel. The hotel has 230 rooms. The Congress and Hotel Centre run along the sea promenade to meet the apartment blocks that are separated from the congress centre by a small pedestrian street. The apartments have the same ‘salt crystal’ grid, while the facades have a shifting rectangular pattern to reinforce their open and light structure.

Helsingborg Schmidt Hammer Lassen plusMOOD 02 595x916 A crystalline landmark for Helsingborg | Schmidt Hammer Lassen Architects

A crystalline landmark for Helsingborg, rendering courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

Project architect and associate partner of schmidt hammer lassen architects, Kristian Ahlmark stated:

This scheme creates a range of varied and unique city spaces. It forms a life between the buildings, the accessible ground levels, and the new building has coherence with the city. We have created a dynamic architecture, which gives Helsingborg a new landmark on this unique and special site.

Helsingborg Schmidt Hammer Lassen plusMOOD 05 595x396 A crystalline landmark for Helsingborg | Schmidt Hammer Lassen Architects

A crystalline landmark for Helsingborg, model photo courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

The two new structures will be an important catalyst for the city life in the harbour area with cafés, shops and several squares and green spaces for citizens and visitors.
The façade of the hotel with its broken expression is extended in the pavement across the plaza to the water edge connecting the vertical and horizontal surfaces.

The apartment blocks vary from two to nine stories. The highest unit is placed in the north corner of the block to provide sun and daylight from the south to all 130 apartments.

We have been inspired by the city’s block structure and are also considering the light Scandinavian features in the existing masterplan of the area from 1999. Our project should be an impetus to further development of the architectural qualities of the Helsingborg harbour.

Project partner Kim Holst Jensen.

In the evaluation report of the jury it is stated that “the architecture is independent and innovative. The structural grasp is appealing because the new building is well integrated in the existing block structure”.

Helsingborg Schmidt Hammer Lassen plusMOOD 04 595x446 A crystalline landmark for Helsingborg | Schmidt Hammer Lassen Architects

A crystalline landmark for Helsingborg, rendering courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

+ Project credits / data

Project: A crystalline landmark for Helsingborg
Address: Ångfärjan, Helsingborg, Sweden
Client: Midroc Property Development (Sweden)
Area: Hotel and congress 16,900 m2/ Housing and shops 17,100 m2
Competition year: 2009
Competition type: Property development competition
Architect: Schmidt Hammer Lassen Architects
Project Partner: Kim Holst Jensen, schmidt hammer lassen architects
Project Architect: Kristian Lars Ahlmark, schmidt hammer lassen architects
Contractor: Midroc Property Development
Landscape architect: schmidt hammer lassen architects in collaboration with Masu Planning Landscape (Denmark)
Executive consultants: Sweco (Sweden)

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, Hotel, Master Plan, Mixed Use, Residential, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.