Project 07CBE | Spaceworkers

• February 28, 2010

Portuguese architectural studio Spaceworkers has designed a house 07CBE located in Urbanização da Pena, Paredes Portugal.

+ Project description courtesy of spaceworkers

The idea of a vernacular architecture (forgotten) and how it seeks to form a clear speech between the landscape and programmatic needs is something that we always admire.

A very successful example of this discourse, are the structures to support agriculture (normally function barns / granary), which in a more or less random would punctuate the countryside, as blocks of ephemeral appearance that levitated on the ground.

It is precisely this idea of “gravitational lightness” that fascinates us and which is based the concept of this project.

Generally, the proposal make reference to the tripartite elements vernacular, the Base, with a static image of monoblock and megalithic, which contain the functions of a nonpublic space, the open area, where are all the public spaces of the house, and that explores the visual and physical relationship with the outside, and finally the Block “gravity” where private spaces are located.

07CBE Spaceworkers plusMOOD Night View 595x367 Project 07CBE | Spaceworkers

Project 07CBE, rendering courtesy of Spaceworkers

07CBE Spaceworkers plusMOOD South View Pool 595x478 Project 07CBE | Spaceworkers

Project 07CBE, rendering courtesy of Spaceworkers

07CBE Spaceworkers plusMOOD Section S3 595x312 Project 07CBE | Spaceworkers

Project 07CBE - Section 3, drawing courtesy of Spaceworkers

+ Project credits / data

Project Code: 07CBE
Project year: 2007 – Ongoing
Size: 800 m2
Budget: €600 000.00
Adress: Urbanização da Pena – Paredes Portugal
Client: Belmira Eduarda Azevedo
Author: spaceworkers®
Team:
Arquitectos Coordenadores | Principal Architects
Henrique Marques – Arq.to
Rui Dinis – Arq.to
Arquitectos Colaboradores | Architects
José Carlos – Arq.to
Vasco Giesta – Arq.to
Daniel Neto – Arq.to
Sérgio Rocha – Arq.to
Rui Rodrigues – Arq.to
Engineering: Aspp – Engenharia, Lda
Landscape: Joana Neto – Designer Paisagista

+ All images and drawings courtesy of Spaceworkers

Tags: ,

Category: Architecture, House

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.