Vitus Bering Innovation Park | C. F. Møller Architects

• February 27, 2010

C. F. Møller Architects recently has completed the office complex – Vitus Bering Innovation Park located in Horsens, Denmark.

The building’s dynamic and innovative character is expressed via its spiral shape. On the facades, the movement is seen in the glazing strips that stretch towards the sky across the six storeys of the building and create the impression of a spiral sequence…

C. F. Møller Architects

Vitus Bering Innovation Park C. F. Møller plusMOOD 04 595x398 Vitus Bering Innovation Park | C. F. Møller Architects

Vitus Bering Innovation Park, image courtesy of C. F. Møller Architects

+ Project description courtesy of C. F. Møller Architects

Teaching and entrepreneur start-up office facilities side by side – that’s the philosophy behind the distinctive extension to the existing 1970’s structure of the University College Vitus Bering Denmark in Horsens. The new Innovation building is designed to sit on a brick base, which is a direct continuation of the existing complex’ architecture, but from there on it is distinctly different and unique.

Vitus Bering Innovation Park C. F. Møller plusMOOD 24 595x888 Vitus Bering Innovation Park | C. F. Møller Architects

Vitus Bering Innovation Park, image courtesy of C. F. Møller Architects

The building’s dynamic and innovative character is expressed via its spiral shape. On the facades, the movement is seen in the glazing strips that stretch towards the sky across the six storeys of the building and create the impression of a spiral sequence, while internally it is expressed via the main staircase in green fibre cement, which runs in a spiral form between the storeys in the unifying internal atrium. The inclined forms of the building also have the practical advantage of allowing a necessary fire escape route to be cut through the building.

Vitus Bering Innovation Park C. F. Møller plusMOOD model 1 595x356 Vitus Bering Innovation Park | C. F. Møller Architects

Vitus Bering Innovation Park, image courtesy of C. F. Møller Architects

The basic floor plan of the building is a simple and flexible layout, to allow the integration of numerous uses and adaptations. The large and dynamic green stairway element leads to common meeting facilities and a roof terrace with a beautiful view of the Horsens Fjord. The stairs land in a different position on each level, thus activating the entire atrium as the central hub of the building. The atrium is covered by a dynamic, diagonally split roof-plane with circular skylights, of which one half forms the common roof terrace.

The Vitus Bering Innovation Park is one of the first office complexes in Denmark to be classified as low-energy class 1, which means that its energy efficiency is twice that of the minimum required by the Danish building regulations. The low level of energy consumption is achieved through such factors as highly insulating windows and extra insulation on all of the building’s external surfaces. Another feature is the building’s intelligent air conditioning system, which adjusts itself according to the number of people present in each individual room.

Vitus Bering Innovation Park C. F. Møller plusMOOD ELE 595x228 Vitus Bering Innovation Park | C. F. Møller Architects

Vitus Bering Innovation Park - Elevation, drawing courtesy of C. F. Møller Architects

Vitus Bering Innovation Park C. F. Møller plusMOOD SECTION 595x427 Vitus Bering Innovation Park | C. F. Møller Architects

Vitus Bering Innovation Park - Section, drawing courtesy of C. F. Møller Architects

+ Project credits / data

Project: Vitus Bering Innovation Park, Horsens
Client: University College Vitus Bering Denmark
Architect: C. F. Møller Architects
Landscape architect: C. F. Møller Architects
Engineers: Grontmij | Carl Bro
Contractor: Pihl & Søn A/S
Size: 8.000 m2
Address: University College Vitus Bering, Horsens, Denmark
Year: 2008-2009 1st Prize in architectural competition
Photographer: Julian Weyer

+ All images and drawings courtesy of C. F. Møller Architects | Photo by Julian Weyer

Tags: , , , , , ,

Category: Architecture, Office

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.