79 Logements PLUS | Badia Berger architects

• March 1, 2010

Paris-based architectural firm Badia Berger architects has designed the 79 Logements PLUS located in Seine Left Bank Urban Development Zone Paris 13th Arrondissement, France.

The facades overlooking the public space are calm, light and simple, in contrast to the domestic setting of the inside of the block, which is expressed by colours, external extensions, materials greenery and plants climbing the tower’s facades, which the residents are free to add to.

Badia Berger architects

+ Project description courtesy of Badia Berger architects
01.david bourea 76 Apartments Badia Berger plusMOOD 595x457 79 Logements PLUS | Badia Berger architects

79 Logements PLUS, image courtesy of Badia Berger architects | Photo by David Boureau

The urban rules applied by Christian de Portzamparc in the Massen a district offer a new kind of freedom.

This freedom would be of no interest if it consisted merely of work on shapes and materials. We have used it to form a new urban landscape which balances the density of the developments with the quality of the housing.

SITE PLAN 76 Apartments Badia Berger plusMOOD 595x675 79 Logements PLUS | Badia Berger architects

79 Logements PLUS - Site plan, drawing courtesy of Badia Berger architects

The built-up blocks that make up the open lot

This is a high-density block, inserted between two university developments, notably the UFR de Biologie built by Francois Chochon and Laurent Pierre, which are separated from by a narrow, 10m-wide street.

The land coefficient on our plot is 4.8, which is comparable to the land coefficient of 5 that exists in the Opera district, the most densely occupied area in Paris.

The project arranges the built-up blocks into two main entities: a “square”, that uses the lines and angles of the main streets with, as a counterpoint, on the secondary street Elsa Morante, a “tower”, that frees up the land and space, a volume whose contours are dematerialised compare with the UFR de Biologie block.

In order to open up spaces to provide far-reaching views, we are using the maximum heights permitted, while controlling the impact of the shadows created.

The tall spaces are positioned in the angles at 9th floor level, and the “tower” at 11th floor level provides a relationship with that of the UFR: a space with moving contours contrasts with the perfect space opposite.

The volumes were checked at the time of the competition by sunlight studies.

The mass ratios, as with those of the materials and colours, were also regularly checked before and druing construction. For example, to address teh constrast with the UFR, studies were carried out on a mock-up of the whole site on a 1/100 scale.

03 david boureau 76 Apartments Badia Berger plusMOOD 595x912 79 Logements PLUS | Badia Berger architects

79 Logements PLUS, image courtesy of Badia Berger architects | Photo by David Boureau

Apartments

Our proposal uses several devices contained in the “oversized mantle” to provide views and quality sunshine for each apartment.

Those located in the square’s podium block have all the usual configurations. However, all the apartments in the tall spaces and the tower automatically benefit from double or even triple aspects. Many have far-reaching views.

This arrangement of angled apartments means they can be close to the built-up blocks. The prospects are calculated on the main views. Only the secondary views open up onto the UFR.

plan R+5 76 Apartments Badia Berger plusMOOD 595x842 79 Logements PLUS | Badia Berger architects

79 Logements PLUS - Typical floor plan, drawing courtesy of Badia Berger architects

The plans were designed to provide a spatial continuity in contact with the facade in the daytime spaces, allowing, for example, for benefiting from continuous sunshine from the South-east to the north-west by connecting the living room, kitchen and dining area.

The quality of the accommodation contributes to the quality of the town; the living environment created offers glimpses of life through the facades and breathes life back in to the public space.

07 david boureau 76 Apartments Badia Berger plusMOOD 595x864 79 Logements PLUS | Badia Berger architects

79 Logements PLUS, image courtesy of Badia Berger architects | Photo by David Boureau

Courtyard and private garden

The open lot lets you discover the private garden from the street, set up visual escapes, allow light and sunshine to pass through and to arrange the continuity of planted areas.

The facades overlooking the public space are calm, light and simple, in contrast to the domestic setting of the inside of the block, which is expressed by colours, external extensions, materials greenery and plants climbing the tower’s facades, which the residents are free to add to.

We are trying to get maximum use from the open plot’s private garden, individually and collectively: external home extensions, ground floor garden.

The garden theme inspires the floors and the walls on the ground floor, and back on to the tower’s facades.

The plant-theme inspires the floors and the walls on the ground floor, and back on to tower’s facades.

The plant-themed panels, designed by the painter Elisabeth Guilhem, will be covered with vinces and ivy from flower boxes in which the residents will also be able to plant what they like.

09 benoit fougeirol 76 Apartments Badia Berger plusMOOD 595x885 79 Logements PLUS | Badia Berger architects

79 Logements PLUS, image courtesy of Badia Berger architects | Photo by Benoit Fougeirol

+ Project credits / data

Project: 79 Logements PLUS
Location: Seine Left Bank Urban Development Zone Paris 13th Arrondissement
Status: Architectural competition September 2003, winning project

Client / Contractor: Paris Habitat

Project management
Architect: Badia Berger
Design and Development: GEC Ingenierie
Lanscape designer: JM Rameau
Surface are: 6,974 m2 TNFA
Cost: €8.66 million excluding tax

Company
Paris Ouest Construction

Materials
Facade: Decorative coating Terrastyl polychrome, Raw concrete finish, Ultra high performance concrete

Joinery
Enamelled aluminum

Flooring
Outside: Serpentino Verde stone
Inside: Polished Serpentino stone (Entrance halls)

Photographers
Benoit Fougeirol, David Boureau

+ All images and drawings courtesy of Badia Berger architects

Tags: , , , ,

Category: Architecture, Residential

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.