ELM & Willow House | Architects Eat

• March 10, 2010

Australian architectural practice Architects Eat recently has completed the restoration of the existing Edwardian house and named it as ELM & Willow House. The U-shaped plan was organized to enclose a courtyard, which to provide a series of visual layering between the spaces, while also creating a better relationship between inside and outside.

Our intention was to create an “Inside is outside is inside” environment, where inside and outside spaces were interchangeable elements.

Architects Eat

ELM Willow House Architects Eat plusMOOD 1 595x401 ELM & Willow House | Architects Eat

ELM & Willow House, image courtesy of Architects Eat

+ Project description courtesy of Architects Eat

This project involves restoration and alteration to the existing Edwardian house, and the demolition and construction at the rear for a new addition. The transparency and openness of the new part is a deliberate counterpoint to the introverted Edwardian house with its dark central corridor. Our intention was to create an “Inside is outside is inside” environment, where inside and outside spaces were interchangeable elements. The project evokes a certain reference to the Farnsworth House by Mies van der Rohe, and many courtyard houses in Melbourne by McGlashan and Everist.

ELM Willow House Architects Eat plusMOOD 10 595x251 ELM & Willow House | Architects Eat

ELM & Willow House, image courtesy of Architects Eat

The two mature Elm and Willow became the constraints to the project. They informed the arrangement of our new addition, and together with passive solar orientation the result is a U-shaped plan enclosing a north-facing courtyard.

ELM Willow House Architects Eat plusMOOD 3 595x396 ELM & Willow House | Architects Eat

ELM & Willow House, image courtesy of Architects Eat

The structure is suspended over the ground to avoid damaging the critical root zones of the two trees. The concrete floor and roof slabs are meticulously detailed, with significant input from our structural engineer, to appear and feel light, floaty and airy, a dialectic relationship between weight and material. This quality is enhanced by a skeletal structure of “skin and bones”, in which the non load-bearing glass sliding windows become a mere breathing skin between occupants and the outside world.

ELM Willow House Architects Eat plusMOOD 8 ELM & Willow House | Architects Eat

ELM & Willow House, image courtesy of Architects Eat

Internal planning strategies were devoted to the spatial hierarchy, in an interplay of inner and outer, and sequence of spaces. The link between the old and new is merged into the layering of spaces where inside and outside becomes one – the transparency of the borders separating interior and exterior allows the eye to perceive other elements that create the spatial order: fences, trees, stones, woods, clouds and borrowed landscape.

ELM Willow House Architects Eat plusMOOD 7 595x395 ELM & Willow House | Architects Eat

ELM & Willow House, image courtesy of Architects Eat

The addition has a passive ventilation system, whereby louver windows promote cross ventilation. The building materials specified are non-toxic and from renewable resources. The concrete structure provides thermal masses to the house with the slabs further insulated to minimise heat loss. All glazing are double-glazed to provide comfort to the interior, and the deciduous trees provide essential shading to the house during summer. Energy and water-saving fittings have been used throughout, and rain water is harvested for use in the gardens. A new carport with grid-connect solar power panels is in the design process.

It was a total of 3 years from the first meeting with the clients to the day they moved back into the house, during which the construction took 18 months, the client found passions in designing his gardens and their first child was born. It is a house for enjoyment, living in landscape with the family, and appreciation of tranquillity, intimacy and sanctuary – which were our original brief.

ELM Willow House Architects Eat plusMOOD Plan 595x420 ELM & Willow House | Architects Eat

ELM & Willow House - Floor Plan, drawing courtesy of Architects Eat

ELM Willow House Architects Eat plusMOOD Elevation 595x420 ELM & Willow House | Architects Eat

ELM & Willow House - Elevation, drawing courtesy of Architects Eat

+ Project credits / data

Project: ELM & Willow House
Architects: Architects EAT
Location: Melbourne, Australia
Project Team: Albert Mo, James Coombe, Eid Goh
Structural Engineer: R. Bliem & Associates
Building Surveyor: Building Strategies
Builder: Sargant Construction
Landscaper: Heath Landscape
Project Area: 278 sqm
Project Year: 2007-2009
Construction Year: 2008-2009
Photographs: Earl Carter & James Coombe (j.a.coombe@gmail.com)

+ All images and drawings courtesy of Architects Eat

Tags: , , , , , ,

Category: Architecture, House

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Very clean, lovely big glass:)