“Haus des Gastes” Visitor Center | Gnädinger Architekten

• May 23, 2010

German architectural firm Gnädinger Architekten has converted a former textile factory into a Visitor Center – Haus des Gastes” located in Beeskow, Germany. The project comprises a new modern building and a restored historic industrial complex which are connected by a glass bridge.

+ Project description courtesy of Gnädinger Architekten

A former textile factory was converted into a visitor and leisure center outside the the small historical medieval village of Beeskow/Brandenburg. This exciting new ensemble by Gnädinger architects combines two different ages of architecture and is serving various functions.

Haus des Gastes Gnädinger plusMOOD 08 595x433 Haus des Gastes Visitor Center | Gnädinger Architekten

"Haus des Gastes" Visitor Center, image courtesy of Gnädinger Architekten

One wing of the historic industrial complex, as well as the original outstanding chimney, was kept. Inside everything was completely removed, outside it was originally restored. Another part was completely demolished, and within the old blueprint Gnädinger Architects designed a new and modern building with a special shape.

Haus des Gastes Gnädinger plusMOOD 02 595x446 Haus des Gastes Visitor Center | Gnädinger Architekten

"Haus des Gastes" Visitor Center, image courtesy of Gnädinger Architekten

The old brickstone building houses a tourist office on the ground floor. Within the original structure a bow shaped translucent glass-stone wall encloses the workplaces. The first floor including the pitched roof contains a large multipurpose auditorium, seating 300 people.

Haus des Gastes Gnädinger plusMOOD 03 595x439 Haus des Gastes Visitor Center | Gnädinger Architekten

"Haus des Gastes" Visitor Center, image courtesy of Gnädinger Architekten

A glassed bridge connects the two adjacent parts of the complex. The main entrance is located in the new part underneath the bridge. From here one enters into a two story high lobby with an open gallery. On the second floor an enormous two story moveable glass wall opens up onto a large terrace, where the visitors can step out in summer. The terrace is bordered with a concrete gateway, framing the beautiful nature beyond the bypassing river, from which one can step down a steel staircase to a lido on the riverbank.

Underneath the terrace a service and rental area for canoeing on the surrounding lakes and rivers is located, as well as bathrooms for the neighboring camping ground.

+ Project credits / data

Project: “Haus des Gastes” Visitor-Center
Location: Beeskow, Germany
Architect: Gnädinger Architekten

+ All images and drawings courtesy of Gnädinger Architekten

Tags: , , , ,

Category: Architecture, Culture

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.