St-Hubert Library | Saucier + Perrotte architectes

• June 6, 2010

The St-Hubert Library proposal by Saucier + Perrotte architectes was the competition finalist for City of St-Hubert in Canada. The building is beautifully sited in the wooden context and presented as a bold horizontal form in respect to its surrounding tree line, and finally punched through by a roof top feature where is reached via a central staircase.

Inspired from the natural qualities of its wooded site, the St-Hubert Library signals its presence in the forest as its central vertical element boldly punctures the top of the tree line.

Saucier + Perrotte architectes

St Hubert Library Saucier Perrotte EXT 595x349 St Hubert Library | Saucier + Perrotte architectes

St-Hubert Library, image courtesy of Saucier + Perrotte architectes

St Hubert Library Saucier Perrotte elevation WEST 595x182 St Hubert Library | Saucier + Perrotte architectes

St-Hubert Library, image courtesy of Saucier + Perrotte architectes

+ Project description courtesy of Saucier + Perrotte architectes
St Hubert Library Saucier Perrotte CONCEPT 595x392 St Hubert Library | Saucier + Perrotte architectes

St-Hubert Library - Conceptual idea, sketch courtesy of Saucier + Perrotte architectes

Inspired from the natural qualities of its wooded site, the St-Hubert Library signals its presence in the forest as its central vertical element boldly punctures the top of the tree line. This gesture links the ground plane to the sky through the space of the building, allowing abundant the natural light so essential to reading into the library.

Simultaneously, the long main volume of the building makes reference to the horizon, respecting the scale and size of the trees. Since light must also be carefully controlled in various spaces, vertical slats articulate the building envelope in a regular rhythm, filtering the eastern and western light into the main and second floors. A central, monumental stair rises through the center of the library, linking the spaces and becoming a belvedere at the top level, permitting panoramic views the park landscape.

St Hubert Library Saucier Perrotte EXT2 595x296 St Hubert Library | Saucier + Perrotte architectes

St-Hubert Library, image courtesy of Saucier + Perrotte architectes

The opalescent walls surrounding the staircase permit natural light to enter the reading areas and be diffused over the shelving. The library – as a place of uncovering knowledge – must accommodate more than spaces for reading, but several interior environments for diverse functions. The goal in the design is to favour an exchange between library users while emphasizing the universal, flexible character of the facility. The predominantly horizontal form of the library allows users, whether in the adult or children’s sections to have a sense of their own way-finding and personal space while maintaining a reassuring physical and visual connection between sections.

St Hubert Library Saucier Perrotte READING RM 595x319 St Hubert Library | Saucier + Perrotte architectes

St-Hubert Library, image courtesy of Saucier + Perrotte architectes

The building is intended to function as a publicly accessible facility for gatherings when library hours have finished so that a variety of social events may take place, such as: exhibitions, discourses, book launches and cultural and community activities.

+ Project credits / data

Project: St-Hubert Library
Location: St-Hubert, Québec
Client: City of St-Hubert
Architects: Saucier + Perrotte architectes
Structural: SDK
Mechanical / electrical: Pageau Morel
Program: Municipal Library
Status and schedule Competition: finalist 2008
Photographic: Saucier + Perrotte architectes

+ All images and drawings courtesy of Saucier + Perrotte architectes

Tags: , ,

Category: Architecture, Culture, Education, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.