Fakro House | Tim Stephens

• July 20, 2010

For this small residence, Stephens incorporated the local vernacular into a modernist retreat in the Whangaripo valley. By acknowledging the site’s importance, in terms of views and ecological values, Stephens’ design is a smart fit for the New Zealand location.

Tim Stephens Fakro plusMOOD Viz2B 595x324 Fakro House | Tim Stephens

Fakro House, rendering courtesy Tim Stephens

Tim Stephens Fakro plusMOOD Viz6B 595x324 Fakro House | Tim Stephens

Fakro House, rendering courtesy Tim Stephens

The project takes the rural vernacular and incorporates contemporary touches, such as a modern timber/metal cladding and modern domestic programming requirements. Within the two level home, the bedroom, bathroom, artists space and library are situated above the ground floor, while the first floor spaces suit spacious and flexible living areas.  Natural light penetrates the space through strategically placed skylights.

The exterior treatment is pulled back from the main structure in deliberate places to create double height space that wraps around the entire plan.

The design seeks to directly acknowledge and respond to its context by peeling away the skin of the building where practical to reveal the site beyond, maintaining a direct visual connection to the exterior throughout the dwellings plan…

Stephens

With this strategy, the project retains a strong connection to the site as site lines are uninterrupted and the project maintains a weightless feeling.

Tim Stephens Fakro plusMOOD level00 595x544 Fakro House | Tim Stephens

Fakro House - Level 0 floor plan, drawing courtesy Tim Stephens

Tim Stephens Fakro plusMOOD level01 595x417 Fakro House | Tim Stephens

Fakro House - Level 1 floor plan, drawing courtesy Tim Stephens

+ Project credits / data

Design: Tim Stephens
Project: Fakro House
Location: Whangaripo valley, New Zealand

+ Project description, images and drawings courtesy of Tim Stephens

Tags: , ,

Category: Architecture, House