Giulio Tanini Florence Italy | Studio 63 Architecture + Design

• July 4, 2010

The new showroom store Giulio tnaini in Florence designed by Studio 63 Architecture + Design was thought of as a very clean, rational almost rigorous container. All surfaces, floor and walls were covered with grey raisin/cement. All displays and ceiling are white. The ceiling was left uncovered, with tubes and pipes visible, all painted in white.

Giulio Tanini studio63 plusMOOD 34 595x446 Giulio Tanini Florence Italy | Studio 63 Architecture + Design

Giulio Tanini, rendering courtesy Studio 63 Architecture + Design

Giulio Tanini studio63 plusMOOD 35 595x446 Giulio Tanini Florence Italy | Studio 63 Architecture + Design

Giulio Tanini, rendering courtesy Studio 63 Architecture + Design

In this neutral space two focal points are highlighted. The staircase leading to the first floor, painted in strong red color, and a sitting area decorated by a group of colorful suspension Miyako lamps.

Giulio Tanini studio63 plusMOOD 01 595x793 Giulio Tanini Florence Italy | Studio 63 Architecture + Design

Giulio Tanini, image courtesy Massimo Bolongaro

The display boxes are made like the pages in a catalogue, where each product is clearly shown with all its variations. Each display was studied to host a specific product, with it’s own internal logic and maximum clarity. Each ‘page’ of the catalogue is surrounded with a border of florescent light giving it a light, floating sensation despite it’s large dimensions.

The clean and essential features of the space emphasize the vast selection of products, materials and colors. The decision is driven by the functionality of the space. A space that exhibits and holds an enormous amount of materials and colors, and therefore needs to be quiet and pleasant.

Flexible track lighting system was selected, with direct spots over the display boxes, and indirect light for the passage areas. Where possible, energy saving fixtures where used.

Giulio Tanini studio63 plusMOOD 20 595x426 Giulio Tanini Florence Italy | Studio 63 Architecture + Design

Giulio Tanini, image courtesy Pietro Savorelli

The Tanini Group, had always been one of the main players in the world of architecture, construction and interior design. It is known for its professional experience that has allowed the company to launch major production and sales. Alongside its own brands Devon & Devon and Ex-t, present on the Italian market and abroad, the Tanini Group also operates another division: Tanini Lavori, specializes in contract design, together with Manifattura Pietre specialist in the production and fitting of marble and stone.

The Gilio Tanini Store has always been a focal point for the world of interior design and architecture. In the redesigned lower floor of the showroom, and the new building project designed by Studio 63 Architecture + Design, was developed a new concept in exhibition space while retail meetings and encounters become an opportunity to strengthen links with the productive field, with active professionals and consumers that are not necessarily “experts”.

Giulio Tanini studio63 plusMOOD 25 595x446 Giulio Tanini Florence Italy | Studio 63 Architecture + Design

Giulio Tanini, rendering courtesy Studio 63 Architecture + Design

+ Project credits / data

Concept design: Studio 63 Architecture + Design
Project manager: Studio 63 Architecture + Design
Location: Via Maragliano 155 Florence Italy
Completion date: September 2010 (work in progress)
Area: 1200 sqm
Custom made furniture designed by Studio 63: Intrapresa Srl.
Lighting fixture: Technical lighting Xal, Logica.
Suspension lamps Danese Milano designed by Studio 63
Photos by: Pietro Savorelli & Massimo Bolongaro

+ Project description, drawings and images courtesy of Studio 63 Architecture + Design

Tags: , , ,

Category: Interior

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.