A House in Showa-cho | FujiwaraMuro Architects

• August 14, 2010

Japanese architectural firm FujiwaraMuro Architects recently has completed a small yet contemporary house in Showa-cho, Japan.

Showa-cho is a quiet place even though it is downtown. There are many people residency from a long time ago. The design of the residence has a narrow frontage, which is a part of a row house (17.89m ×3.94m). The design of the residence is that the street in front of the house could be a part of scenery rather than to be closed towards the street.

Showa cho FujiwaraMuro plusMOOD 1 A House in Showa cho | FujiwaraMuro Architects

A House in Showa-cho, image courtesy FujiwaraMuro Architects

A big problem in the progress of the planning was that it could take only less than 3 meters for effective flange width inside when it was built in such a long narrow lot. According to this condition, it was studied many times on how it could have an expansive feeling and continuity from the street side to the end of the back of the house.

Showa cho FujiwaraMuro plusMOOD 7 A House in Showa cho | FujiwaraMuro Architects

A House in Showa-cho, image courtesy FujiwaraMuro Architects

The main solution was to use cross section construction. From the south side that faces the street, a tree (Ternstroemia gymnanthera) was planted. The living room has 5.6m of ceiling height”, “stairwell and stairs spaces”, “4 layers of construction from basement to 3rd floor each rooms”, “a small outside stairwell”. Each floor is not piled up, but adopted the skip floor method, which made a gap. This method made it possible to see the outside street from the back rooms so, that it could be unified with outside of the house and create a larger atmosphere.

Showa cho FujiwaraMuro plusMOOD 6 A House in Showa cho | FujiwaraMuro Architects

A House in Showa-cho, image courtesy FujiwaraMuro Architects

Despite the stairs being in the center of the house it is not blocking the view of outside. Glass was used for every partition wall. Slits were also made on the floors and ceilings. From these effects, the house can be unified with the outside and therefore create a larger atmosphere within the house.

Showa cho FujiwaraMuro plusMOOD 13 A House in Showa cho | FujiwaraMuro Architects

A House in Showa-cho, image courtesy FujiwaraMuro Architects

In general, when constructing on a small plot of land, planning tends to take on the idea of making the property spacious, but keeping privacy inside within the property. In such a case, the façade would normally be built with a wall, but then it would create an enclosed and pressured atmosphere. Since the Showa-cho property is a small plot of land, the house was constructed with a courtyard to follow the building coverage ratio by using almost all of ratio.

In this case, the house in Showa-cho, deliberately included the city side to scenery and made façade by planting a tree in the space in front of the house that made it could be seen inside of the house, too.

Showa cho FujiwaraMuro plusMOOD PLAN 595x841 A House in Showa cho | FujiwaraMuro Architects

A House in Showa-cho - Floor plans, drawing courtesy FujiwaraMuro Architects

Showa cho FujiwaraMuro plusMOOD SECTION 595x683 A House in Showa cho | FujiwaraMuro Architects

A House in Showa-cho - Section, drawing courtesy FujiwaraMuro Architects

+ Project credits / data

Architect: FujiwaraMuro Architects
Project: A House in Showa-cho
Location:  Showa-cho, Japan

+ All images and drawings courtesy FujiwaraMuro Architects

Tags: , , ,

Category: Architecture, House

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. [...] Japan is known all throughout the world for its over crowded cities. This is why we were truly impressed to check out this ingenious crib which makes the most out of a very narrow site. The project comes from FujiwaraMuro Architects and is located in a city called Showa-cho. Being given that the construction lot was very narrow, the architecture team had to come up with an idea that would ensure a feeling of space and continuity inside the home. A large, open living room greets the guests and stairs connect the three levels. Even though at first it may appear that the stairs occupy a lot of space, it is said that for the people inside they are not a problem. Either way, we find this to be a very clever project and an inspiring idea that can be applied when it comes to crowded urban spaces.-via +MOOD [...]