Kenneally Residence | PIQUE

• August 5, 2010

America-based architectural firm PIQUE designed the Kenneally Residence located in the Tetherow golf development in USA.

It was most inspiring for us to see how this golf course is naturally nestled into the uniform topography, pine trees and lava flows of the high dessert. With this in mind, it became incredibly important for us to create a building that is appropriate in scale and height to the surrounding contours and allow the landscape to permeate the building as much as possible.

PIQUE

Kenneally Residence PIQUE plusMOOD 04 595x395 Kenneally Residence | PIQUE

Kenneally Residence, image courtesy PIQUE

+ Project description courtesy PIQUE

Lot 108 has a prominent location in the Tetherow golf development featuring spectacular views of and from the golf course as well as desirable views of the distant landscape. These features combined with our client’s demands for a variety of living spaces with varied degrees of privacy, formal and informal concerns and clear distinctions between workplace and play space armed the project with a long list of things the building needs to achieve. Through in-depth site and program analysis, we were able to manage and prioritize these factors and create a building design that is intensely specific to its site and its occupants as well as sensitive to the environment.

Kenneally Residence PIQUE plusMOOD 14 595x378 Kenneally Residence | PIQUE

Kenneally Residence, image courtesy PIQUE

It was most inspiring for us to see how this golf course is naturally nestled into the uniform topography, pine trees and lava flows of the high dessert. With this in mind, it became incredibly important for us to create a building that is appropriate in scale and height to the surrounding contours and allow the landscape to permeate the building as much as possible.

Kenneally Residence PIQUE plusMOOD 12 595x484 Kenneally Residence | PIQUE

Kenneally Residence, image courtesy PIQUE

These observations, informed by the site and program analysis shaped the building around the “lone tree” on the site and created a partially enclosed courtyard. The rooms are laid out in a sequential path and window openings in each space reveal certain elements of the surrounding landscape as the occupant moves from space-to-space. The proposed use of earthborn, local materials further stitches the building to this specific place.

Along with smart passive solar orientation and shading strategies, the house features a 4 Kw photovoltaic array and a window-wall of evacuated solar tubes to offset electricity and water heating costs.

Kenneally Residence PIQUE plusMOOD Basement plan 595x737 Kenneally Residence | PIQUE

Kenneally Residence - Basement floor plan, drawing courtesy PIQUE

Kenneally Residence PIQUE plusMOOD L1 plan 595x793 Kenneally Residence | PIQUE

Kenneally Residence - Level 1 floor plan, drawing courtesy PIQUE

Kenneally Residence PIQUE plusMOOD L2 Plan 595x630 Kenneally Residence | PIQUE

Kenneally Residence - Level 2 floor plan, drawing courtesy PIQUE

+ Project credits / data

Project: Kenneally Residence
Designers: PIQUE llc
Contractor: Timberline Construction
Structural Engineering: Elemental Engineering

+ All images and drawings courtesy of PIQUE

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, House, Selected

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.