Hollow Pavilion for The Sukkah City Competition | Visiondivision

• September 6, 2010

“Hollow” by Visiondivision, is an organic pavilion that changes the conditions for social interaction and behavior, built in a simple fashion and that uses compression to hold the structure together.

+ Designer: Visiondivision

+ Project description courtesy Visiondivision

Competition entry for Sukkah City, where one where asked to design a modern sukkah in Union Square, New York City.

A sukkah is a temporary hut created for an annual jewish harvest festival.

4 visiondivision hollow 72dpi 595x457 Hollow Pavilion for The Sukkah City Competition | Visiondivision

Hollow Pavilion, image courtesy Visiondivision

A large number of design constraints where implied in the competition, for example the sukkah had to have a roof made out of branches, but they couldn’t be in bundles, there of our construction technique, using compression.

As this sukkah is erected in one of the most populated and dense places on Earth filled with built structures and a stressful ambience it changes its function from its initial protection purpose from sandy winds and a blazing sun to a shelter from building mass, infrastructure, scale, city pace and constant movement.

3 visiondivision hollow 72dpi 595x416 Hollow Pavilion for The Sukkah City Competition | Visiondivision

Hollow Pavilion, image courtesy Visiondivision

The intention is to build something that differs in scale and pace from the rest of the city. When entering the sukkah, you automatically slow your pace and behaviour and switches to a resting position due to the physical restrictions that makes up the space.

1 visiondivision hollow 72dpi 595x446 Hollow Pavilion for The Sukkah City Competition | Visiondivision

Hollow Pavilion, image courtesy Visiondivision

An undulated ceiling, never higher than a man’s length, changes the conditions for social interaction and behaviour.
You are no longer able to perform as you are used to under normal circumstances, your strength and speed is reduced and you are no longer a potential physical threat to your surroundings. The different heights and thickness of the roof sets the atmosphere.

The hollow reed changes its light and visible permeability by how thick it is.

The space itself comprises of two interlinked rooms; a social area for dining and interactions and a more closed space for sleeping and star gazing.

+ All images and images courtesy Visiondivision

Tags: , , , ,

Category: Installation

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.