MYBAR in Beirut | .PSLAB Beirut

• September 7, 2010

Lebanon-based design firm .PSLAB beirut recently has completed the MYBAR in Beirut, Lebanon. A bar/restaurant whose space is functionally divided into 3 areas; an entrance corridor, a drinking area, and a dining area. The entrance corridor leads to the drinking area which is separated from the dining area by an irregular shaped staircase extending from a rugged wall starting at the end of the corridor.

MYBAR PSLAB Beirut plusMOOD 01 595x842 MYBAR in Beirut | .PSLAB Beirut

MYBAR in Beirut, image courtesy .PSLAB Beirut

.PSLAB beirut used a line of uplights to light the entrance pathway and connect it to the drinking area.

The uplights continue parallel to the rugged wall and stairs producing a play of shadows created by the different layers in the wall.

MYBAR .PSLAB Beirut plusMOOD 07 595x842 MYBAR in Beirut | .PSLAB Beirut

MYBAR in Beirut, image courtesy .PSLAB Beirut

The drinking area features floor to ceiling poles carrying small cups’ stands.

To accentuate the curvature of these poles, we set downlights at the top end of each creating a vertical beam of light detached from the rod.

The dining area is characterized by visible white ducts covering the ceiling and maintained over a two-level bar connecting the dining area to the drinking area. The furniture layout in this area follows the layout of those ducts.

MYBAR .PSLAB Beirut plusMOOD 05 595x420 MYBAR in Beirut | .PSLAB Beirut

MYBAR in Beirut, image courtesy .PSLAB Beirut

.PSLAB beirut chose to use the visible ducts in order to create a lighting system unifying the two main sections of the space (drinking/dining). Hence, we developed lighting fixtures in white finish, fixed to the ceiling on the sides of the ducts.

To have a rectangular horizontal beam of light centered over the tables, a gap created by the circular opening of the duct defines the shapes of the objects.

Continuing over the bar, the light objects are set on one side of the duct and in opposite directions in order to light the path behind the bar. Similarly for the sushi bar in the other end of the space.

MYBAR .PSLAB Beirut plusMOOD 09 595x842 MYBAR in Beirut | .PSLAB Beirut

MYBAR in Beirut, image courtesy .PSLAB Beirut

+ Project credits / data

Project: MYBAR
Design: .PSLAB beirut
Location: Beirut, Lebanon
Program: BarRestaurant

+ All images and description courtesy .PSLAB beirut

Tags: , , ,

Category: Interior

Comments (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

There are no comments yet. Why not be the first to speak your mind.

Comments are closed.