Playground Building in Utrecht | Van Rooijen Architecten

• September 21, 2010

In The Netherlands, Dutch architectural practice Van Rooijen Architecten completed the new playground building in an inner courtyard close to the city center of Utrecht for the children of the neighborhood.

Utrecht Playground Building Van Rooijen plusMOOD 4 Playground Building in Utrecht | Van Rooijen Architecten

Utrecht Playground Building, image courtesy Van Rooijen Architecten | photo by Cornbread Works

Utrecht Playground Building Van Rooijen plusMOOD 3 595x404 Playground Building in Utrecht | Van Rooijen Architecten

Utrecht Playground Building, image courtesy Van Rooijen Architecten | photo by Cornbread Works

The old existing building on the playground was to be replaced by a new one. The brief called for a modest, durable and safe new building that would upgrade the playground and appeal to children. The building has separate spaces for a kindergarten. By means of a movable partition the spaces can be interlinked to provide space for different activities and multiple uses.

Utrecht Playground Building Van Rooijen plusMOOD 10 595x268 Playground Building in Utrecht | Van Rooijen Architecten

Utrecht Playground Building, image courtesy Van Rooijen Architecten | photo by Cornbread Works

Within a very tight budget a colorful light-hearted object was designed and introduced in the playground. The relationship between inside and outside is playfully strengthened with specific openings and windows.

Utrecht Playground Building Van Rooijen plusMOOD 6 595x397 Playground Building in Utrecht | Van Rooijen Architecten

Utrecht Playground Building, image courtesy Van Rooijen Architecten | photo by Cornbread Works

A large covered canopy for sheltered play features the front of the building. Natural wood and color determines the cozy and comfortable atmosphere of the interior.

Utrecht Playground Building Van Rooijen plusMOOD PLAN 595x267 Playground Building in Utrecht | Van Rooijen Architecten

Utrecht Playground Building - FLOOR PLAN, drawing courtesy Van Rooijen Architecten

Utrecht Playground Building Van Rooijen plusMOOD ELE SEC 595x641 Playground Building in Utrecht | Van Rooijen Architecten

Utrecht Playground Building - SECTION + ELEVATION, drawing courtesy Van Rooijen Architecten

+ Project credits / data

Project : Playground Building
Location: Utrecht, The Netherlands
Client : Municipality of Utrecht
Architect : Van Rooijen Architecten
Interior architect : Van Rooijen Architecten
Photograph: Cornbread Works
Completion : April 2010

+ All images, drawings and description courtesy Van Rooijen Architecten | photo by Cornbread Works

Tags: , , , , ,

Category: Architecture, Education, Sport