D’espresso | nemaworkshop

• October 11, 2010

New York based studio nemaworkshop designed the D’espresso bar located on Madison Avenue, New York, the espresso bar conceptually and literally turns a normal room sideways, creating a striking identity for the emerging brand.

Despresso nemaworkshop david joseph plusMOOD 5 595x396 D’espresso | nemaworkshop

D’espresso, image courtesy nemaworkshop | Photo by David Joseph

The client approached nemaworkshop with an ambition to build a unique espresso brand and to develop a creative environment that connects to its location on Madison Avenue near Grand Central Station. Inspired by the nearby Bryant Park Library, nemaworkshop designed a store that is straightforward in a simple twisted way – Take a library and turn it SIDEWAYS.

Despresso nemaworkshop david joseph plusMOOD 2 595x893 D’espresso | nemaworkshop

D’espresso, image courtesy nemaworkshop | Photo by David Joseph

The book-lined shelves become the floor and ceilings and wood floor ends up on the walls meanwhile the pendants protrude sideways from the wall. To achieve the books shelves on the floor, the space is lined with sepia-toned full size photograph of books printed on custom tiles. The custom tiles run along the floor, up the 15’ foot wall and across the ceiling.

Despresso nemaworkshop david joseph plusMOOD 4 595x893 D’espresso | nemaworkshop

D’espresso, image courtesy nemaworkshop | Photo by David Joseph

The frosted glass wall behind the service counter illuminates the space and the wall directly opposite is clad in dark brown herringbone. The thrust of this concept finds expression in the lighting and materiality, and ultimately the space gives definition to the emerging brand. The concept itself is bold and receptive to future locations.

Despresso nemaworkshop plusMOOD plan 595x770 D’espresso | nemaworkshop

D’espresso - Layout plan, drawing courtesy nemaworkshop

+ Project credits / data

Project: d’espresso
Location: Madison Avenue, New York, USA
Design: nemaworkshop
Size: 420 square feet
Photographer: David Joseph

+ About nemaworkshop

nemaworkshop is a team of architects, designers and thinkers who create spaces which are conceptually innovative and highly sensitive to cultural and social contexts. The studio approaches projects through research and collaborative brainstorming wherein ideas are discussed and reworked until the team emerges with a single cohesive concept. The process is a non-linear approach, adhering to the conviction that good ideas can come from unlikely places. Ultimately, the designs challenge architectural typologies, demonstrate acute cultural awareness and propose original spatial concepts.

+ All images, drawings and description courtesy nemaworkshop

Tags: , , ,

Category: Interior

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Jessica Woods says:

    The book case is a custom made, eco-friendly tiling by a company called Imagine Tile (www.imaginetile.com)